RESULTATERFINANS

Algoritme fikk styreverv

Stemmer på lik linje med menneskelige kolleger.

19. mai 2014 - 13:37

Aksjeroboter har allerede overtatt jobbene til tusener av aksjemeglere verden over. Avanserte algoritmer sørger for analyse og handel i et tempo intet menneske kan matche.

Nå har en algoritme også overtatt rollen som styremedlem i en bedrift, melder BBC.

Det er det Hongkong-baserte risikokapitalselskapet Deep Knowledge Ventures som har hyret inn et dataprogram døpt Vital (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences).

Programmet skal stemme for eller imot investeringer på lik linje med styrets ordinære styremedlemmer, og gis følgelig medbestemmelsesrett.

Dets beslutninger tas på grunnlag av analyse av en lang rekke kilder, deriblant finansinformasjon, kliniske studier av medisin, investeringsobjektets immaterielle rettigheter og så videre.

– Gimmick

Vital er levert av det britiske programvarehuset Aging Analytics, og skal ifølge ventureselskapet allerede ha godkjent to investeringer.

– Ved første øyekast høres dette kanskje ut som science fiction, men ved nærmere ettertanke er det nok et PR-stunt, sier professor og ekspert på roboter Noel Sharkey ved Sheffield University til BBC.

Han argumenterer for at mange bedrifters styre allerede bruker forretningsanalyse og løsninger for beslutningsstøtte. Å gi programmet en styreplass er derfor en gimmick mer enn noe annet, mener Sharkey.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.