ALIBABA

Alibaba ilagt milliardbot i Kina. Selskapet lover endringer

Straffet for konkurransehemmende virksomhet.

Detalj fra Alibabas hovedkontor i Xixi, Hangzhou, Kina.
Detalj fra Alibabas hovedkontor i Xixi, Hangzhou, Kina. Foto: Alibaba Group
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. apr. 2021 - 19:00

Den kinesiske teknologigiganten er ilagt en bot på 18 milliarder yuan, rundt 23,3 milliarder norske kroner, etter at selskapet har blitt funnet skyldig i å misbruke selskapets dominerende posisjon i det kinesiske markedet. Det er kinesiske myndighetene ved State Administration for Market Regulation (SAMR) som har utstedt boten. 

Først og fremst skal Alibaba ha gjort seg skyldige i å nekte sine nettbutikkpartnere å også bruke konkurrende e-handelsplattformer. Dette er ikke tillatt ifølge kinesisk konkurranselovgivning. 

Ifølge BBC News tilsvarer boten 4 prosent av Alibabas innenlands omsetning i 2019.

Kritikk fra grunnleggeren

Ifølge Reuters har kinesiske myndigheter satt et kraftig søkelys på selskapet etter at selskapets gründer, Jack Ma, kom med skarp og offentlig kritikk av det kinesiske finanssystemet i fjor høst.

Deretter var det «ingen» som så ham på tre måneder, noe som førte til mye spekulasjoner. Det har senere blitt antatt at han bare holdt en lav profil i denne perioden.

Alibaba har akseptert boten. 

– Vi vil håndtere dette åpent og jobben oss gjennom det sammen. La oss forbedre oss og starte på nytt som én, skriver administrerende direktør Daniel Zhang i et internt skriv til de ansatte, ifølge Reuters. 

Alibaba er likevel ikke det eneste selskapet i Kina som har vært i søkelyset til SAMR i det siste. Ifølge BBC News skal også teknologigiganter som Tencent og Baidu nylig har blitt bøtelagt for brudd på konkurranselovgivningen den senere tiden. 

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.