ALIBABA

Alibaba ilagt milliardbot i Kina. Selskapet lover endringer

Straffet for konkurransehemmende virksomhet.

Detalj fra Alibabas hovedkontor i Xixi, Hangzhou, Kina.
Detalj fra Alibabas hovedkontor i Xixi, Hangzhou, Kina. Foto: Alibaba Group
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. apr. 2021 - 19:00

Den kinesiske teknologigiganten er ilagt en bot på 18 milliarder yuan, rundt 23,3 milliarder norske kroner, etter at selskapet har blitt funnet skyldig i å misbruke selskapets dominerende posisjon i det kinesiske markedet. Det er kinesiske myndighetene ved State Administration for Market Regulation (SAMR) som har utstedt boten. 

Først og fremst skal Alibaba ha gjort seg skyldige i å nekte sine nettbutikkpartnere å også bruke konkurrende e-handelsplattformer. Dette er ikke tillatt ifølge kinesisk konkurranselovgivning. 

Ifølge BBC News tilsvarer boten 4 prosent av Alibabas innenlands omsetning i 2019.

Kritikk fra grunnleggeren

Ifølge Reuters har kinesiske myndigheter satt et kraftig søkelys på selskapet etter at selskapets gründer, Jack Ma, kom med skarp og offentlig kritikk av det kinesiske finanssystemet i fjor høst.

Deretter var det «ingen» som så ham på tre måneder, noe som førte til mye spekulasjoner. Det har senere blitt antatt at han bare holdt en lav profil i denne perioden.

Alibaba har akseptert boten. 

– Vi vil håndtere dette åpent og jobben oss gjennom det sammen. La oss forbedre oss og starte på nytt som én, skriver administrerende direktør Daniel Zhang i et internt skriv til de ansatte, ifølge Reuters. 

Alibaba er likevel ikke det eneste selskapet i Kina som har vært i søkelyset til SAMR i det siste. Ifølge BBC News skal også teknologigiganter som Tencent og Baidu nylig har blitt bøtelagt for brudd på konkurranselovgivningen den senere tiden. 

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.