FORBRUKERTEKNOLOGI

All PC-programvare må skrives på nytt

Intel og Microsoft trygler program-bransjen om å legge om, men det er Intel selv som har skapt problemet.

29. mai 2007 - 07:31

Hele IT-bransjens fremvekst og suksess er bygd på at de og brukerne annen hvert år har fått dobbel ytelse mellom hendene.

Det var Intels medgründer Gordon Moore som skapte loven om jevnlig doblet ytelse. Nå er det dukket opp et problem som Intel selv har skapt, med AMD på lasset som har skapt problemet. Det gjør at brukerne ikke får realisert Moores lov, med mindre programvarebransjen legger om.

Kort fortalt har PC-bransjen hittil økt ytelsen på den samme prosessoren, og ting har gått fortere uten at man hvert år måtte legge om. Men nå klarer ikke Intel og AMD å lage prosessorer som er svært mye raskere enn foregående generasjon. I stedet hentes mer ytelse ved å stable flere kjerner i én prosessor. Det krever at programvaren syes om for å spre jobbene over flere kjerner. Og det er vanskelig.

Hvis denne omskrivingen ikke løses, merker brukeren at den nye tokjerners eller firekjerners maskinen han/hun har kjøpt ikke gir noen høyere ytelse. Og da har både IT-bransjen, og ikke minst Intel og AMD, et stort problem.

digi.no påpekte problemet i fjor høst og spurte hvorfor nye tokjerne-PC-er ikke gir noen synlig stor ytelse i mange tilfeller.

    Les også:

Intel-«fellow» Shekhar Borkar presenterer en ny Moores lov for programvarebransjen: Programvare må øke mengden parallellitet annen hvert år, forteller han til Cnet.com.

Intel er sent ute og AMD har holdt så godt som munn om problemet. Det er dog ikke noen tilfeldighet at formaningene til Intel kommer nå: Intel skal lansere ekte firekjerne-brikker til vanlige PC-er til høsten. Hvis ikke alle som lager PC-programvare får fart på utviklingen vil skuffelsene kunne spre seg fort.

Rune Zachariassen i Microsoft Norge påpekte det samme i desember over digi.no og nå gjentar sjefene hans formaningene:

Under forrige uke på WinHec-konferansen i Los Angeles tok utviklingssjef og strategidirektør Craig Mundie opp utfordringen i sin fulle bredde. Og den ellers forsiktige mannen er svært krass:

– Hele programvarebransjen må endres. Dette er den største utfordringen vi har stått overfor de siste 20-30 årene, sa Mundie.

Problemet er at det ikke finnes noen klare løsninger: Å skrive et program som for eksempel fordeler et søk i en database over to kjerner er vanskelig. Årsaken er at man må passe på at den ene prosessoren låser data den andre skal bruke eller kjører et regnestykke som krever et svar fra den andre.

Her kan du lese digi.nos grundige forklaring om hvordan Windows XP og Vista takler problemet: Problemet IT-bransjen ikke vil prate om

Både Intel og Microsoft tilbyr verktøy som forenkler omkodingen, men Microsoft innrømmer at den fulle løsningen er langsiktige og svært «analoge»: Parallellisme krever mye flinkere utviklerne som må lære seg dette fra bunnen – helst når de går på skolen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.