All Windows må valideres

Microsoft har offisielt lansert ordningen som skal ta knekken på piratkopiering av Windows.

Microsoft har offisielt lansert ordningen som skal ta knekken på piratkopiering av Windows.

For ti måneder siden lanserte Microsoft et pilotprosjekt kalt «Windows Genuine Advantage». Hensikten var å få brukere til frivillig å sjekke om deres Windows-utgave var ekte. Dersom kontrollen avslørte at det dreide seg om en piratkopi, fikk man gratis tilsendt en ekte Windows-CD mot å sende inn en rapport med dokumentasjon som hvordan man hadde kommet i besittelse av piratkopien.

    Les også:

I går kunngjorde selskapet at ordningen er gjort permanent, og lansert offisielt i versjon 1.0. Microsoft viser til at 40 millioner brukere har vært med på pilotprosjektet, men opplyser ikke hvor mange piratkopier pilotprosjekter avslørte.

I forhold til pilotprosjektet er det en del viktige endringer i WGA 1.0.

Den viktigste endringen er at WGA-validering gjøres til et vilkår for alle som ønsker tilgang til Microsofts oppgraderingstjenester, det vil si Windows Update, Microsoft Update for Windows Content, og Download Center (DC). Av sikkerhetsgrunner vil alle sikkerhetsoppdateringer fortsatt være tilgjengelige også for dem som ikke validerer sin Windows.

Til gjengjeld er valideringsprosessen svært forenklet: I stedet for å taste inn den lange produktkoden – 25 tegn til sammen – er det nok å laste ned en ActiveX-kontroll. Hvis Windows-utgaven er lovlig, genereres en nøkkel som lagres på PC-en. Microsoft forsikrer at valideringsprosessen ikke samler informasjon som kan brukes til å identifisere eller kontakte brukeren.

Dersom Windows-utgaven er piratkopiert, og man gir Microsoft dokumentasjon om hvem man har kjøpt den av, samtidig som man sannsynliggjør at man selv har vært i god tro og sender inn pirat-CD-ene, får man gratis den Windows XP-versjonen man trodde man kjøpte. Dersom man ikke sender inn dokumentasjon, men bare fyller inn Microsofts rapportskjema og sender inn pirat-CD-ene, får man Windows til halv pris.

Til toppen