KARRIERE

- Alle barn bør lære programmering

OLPC-sjef Nicholas Negroponte mener debugging lærer ungene å tenke, og at det bør være pensum for alle.

Nicholas Negroponte mener at alle barn bør lære programmering på skolen.
Nicholas Negroponte mener at alle barn bør lære programmering på skolen.
25. sep. 2008 - 08:43

Lederen for One Laptop Per Child (OLPC) var i Norge onsdag denne uken for å holde en tale på ErgoGroups årlige konferanse IT-tinget.

Han snakket naturlig nok mye om den lille bærbare maskinen som de har spesiallaget for barn. Den skal selges til fattige land slik at de kan bruke den som et læringsverktøy.

I den forbindelse snakket han også litt overordnet om hvordan barn best kan læres opp i å tenke. Negroponte mener at alle barn bør lære å programmere.

- Hvis barn skriver dataprogrammer, så er det det nærmeste vi som samfunn kan komme i forhold til å lære de å tenke på det å tenke, sier Negroponte.

Dette er ikke en ny ide å lære alle barn programmering. Negroponte forteller at ideen oppsto allerede i 1968, men den har ikke fått det rotfestet som han ønsker seg. Han mener barna gjennom programmering har et potensiale til å lære på et helt annet nivå, enn hva som var tilfelle da han selv gikk på skolen.

- Vi lærte ikke å tenke. Vi lærte fakta, og tenking var ikke endel av det, sier Negroponte.

Som eksempel drar han frem hvordan barn lærer om sirkler. De får forklart at de er runde, og så stopper det mer eller mindre der.

- Men når du skriver et program som tegner sirkler, så tenker du på en annen måte. Når et barn lager et program for å tegne sirkler, så skjønner de sirkler på flere måter, sier Negroponte.

Den beste lærdommen man får med programmeringen kommer når man støter på problemer med programmet.

Debugging er det nærmeste vi kommer det å lære læring - Når du skriver et program så virker det aldri første gang. Et barn debugger programmet, går inn og fikser det som er galt. Debugging er det nærmeste vi kommer det å lære læring, sier Negroponte.

Da digi.no spurte Negroponte om alle barn, også i rike land som Norge, bør ha programmering på skoleplanen sin, var svaret klart:

- Ja, absolutt. Uten tvil, sier Negroponte til digi.no.

Han synes rett og slett det er ille at det ikke er det, og at det er synd at mange av dagens barn ikke har det samme forholdet til programmering.

Det er en tragedie at barna har droppet programmering - Det er en tragedie at barna har droppet programmering, sier Negroponte.

Han mener det er et stort problem at mange av dagens tyveåringer, og også de yngre ikke har lært seg å programmere. Spesielt ille synes han det er at rike unger i den vestlige verden i stor grad har ignorert dette, selv om de har god tilgang til datautstyr.

- Det er en mental øvelse som er helt forskjellig fra alt annet når man må oversette sin forståelse av hvordan noe virker til en algoritme, og gjøre det til en del av et dataprogram, sier Negroponte til digi.no.

- I Uruguay har de innført en lov som krever at barn lærer Logo, sier Negroponte.

Logo er et programmeringsspråk som er utviklet for utdanningsformål.

Uruguay er forøvrig det landet som har kommet lengst i å dele ut OLPC-maskiner til alle sine barn. De har delt ut 100.000 maskiner, og skal dele ut 200.000.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.