«Alle» betaler Microsoft for Android

To nye giganter inngår patentavtale.

«Alle» betaler Microsoft for Android
Android og Chrome OS har blitt en pengemaskin for Microsoft. Til Googles store frustasjon. Disse operativsystemene skulle jo være frie... Bilde: digi.no

Verdens største produsent av elektronikk, taiwanske Foxconn, gikk i forrige uke med på å betale Microsoft for retten til å utstyre produkter med Android og Chrome OS.

Lisensavtalen gjelder både smarttelefoner, nettbrett og tv-apparater, ifølge en kunngjøring fra Microsoft.

Dette er bare én av en mengde slike avtaler de har sikret seg, etter påstander om patentbrudd. Selv om Microsoft aldri har offentliggjort hvilke rettigheter det dreier seg om, sitter de åpenbart med sterke kort på hånden.

I går tirsdag inngikk også kinesiske ZTE en tilsvarende avtale. Også det en gigant og en av verdens største produsenter av smarttelefoner.

Hva de betaler er ukjent, men Microsoft har tidligere krevd 15 dollar fra andre leverandører for hver Android-enhet solgt.

Android har blitt en lukrativ business for Microsoft, og en tilsvarende kraftig irritasjon for Google – som har kalt kravene for utpressing.

Bare i fjor sopte programvaregiganten fra Redmond inn 2,6 milliarder kroner på Android-relaterte lisensavtaler, ifølge beregninger utført av Goldman Sach. Siden har omfanget bare økt.

– 80 prosent betaler

Med de to siste avtalene i boks, hevder Microsoft at de nå mottar lisensvederlag for 80 prosent av alle Android-baserte smarttelefoner solgt i USA, og tilsvarende en «majoritet» av enhetene som er solgt i resten av verden.

Samsung, HTC, Acer, LG, Barnes & Noble, ViewSonic er andre som tidligere har inngått Android-avtaler med Microsoft. I alt skal mer enn 20 selskaper har gått med på å betale Microsoft, ifølge The Verge.

– Mange rettssaker i den såkalte «smarttelefon-patentkrigen» kunne vært unngått, hvis bare bedriftene er villige til å anerkjenne verdien av andres åndsverk på en rettferdig måte, sier Microsofts toppjurist Horacio Gutierrez i en uttalelse.

    Les også:

Les mer om:
;