Alle Dell-PCer kan få Google-pakke

Alle Dell-PCer kan få Google-pakke

Mot en svært hyggelig betaling blir Dells Googles partner i søkeselskapets krig mot Microsoft.

Dell og Google tester ut et potensielt samarbeid om distribusjon av Googles programvare pre-installert på Dells maskiner. Det dreier seg om Google Desktop Search og Google Toolbar i tillegg til en Google-basert hjemmeside for Dell.

Google-aksjen falt fem prosent på nyheten fordi analytikere er bekymret for at Google begynner å bruke mye penger på å skaffe seg nye kunder gjennom å betale PC produsentene store summer for å inkludere deres programvare.

For Google må grave dypt i lommeboken for å få med seg verdens største PC-leverandør på laget. I følge Wall Street Journal må Google kanskje ut med en milliarder dollar over tre år. Årsaken er at Dell vil få en del av inntektene fra annonsene som vises når Dell-brukere søker med Google.

Avtalen vil være et stikk til Google i kampen mot Microsoft, som også har lansert søkeprogrammer og forsøker å gjøre seg større på nettsøk.

Microsoft har et stort konkurransefortrinn i at de leverer operativsystemet de fleste bruker. Ved å inkludere sine egne teknologier og produkter som standard har de tidligere utkonkurrert frittstående aktører som Netscape og Real Media. Tidligere har de også hindret PC produsentene i å inngå denne typen avtaler med andre programvareleverandører, men dette måtte de slutte med.

I følge Wall Street Journal jobber Google også med å få på plass denne typen avtale med nummer to i PC markedet, HP. Fra før har de avtaler med HP, Gateway, Sony, Apple og Toshiba om å inkludere Google Toolbar. Google betaler HP en dollar for hver PC med Google Toolbar installert og 0,75 dollar ved første gangs bruk fra en hjemme-PC.

Dell har vært dyktige til å hente ut god fortjeneste i et marked som har svært lave marginer. Som verdens ledende PC leverandør har de en attraktiv posisjon for andre selskaper som ønsker å nå ut til mange potensielle kunder. Inntektene på denne typen avtaler kan fort overstige inntektene selskapet får på selve PC salget.

Til toppen