JUSS OG SAMFUNN

Alle elsker Ally - eller...?

Suksess på TV-skjermen betyr som regel suksess på internett. Ally McBeal har en mengde både offisielle og uoffisielle fan-nettsteder. Og dessuten en egen anti-Ally kategori på Yahoo.

Nina Furu
3. feb. 1999 - 09:56

Faktisk hadde jeg hørt om Ally McBeal lenge før hun dukket opp på våre hjemlige TV-skjermer. Jeg leser nemlig en mengde engelske dameblader, og der har serien vært omtalt i månedsvis. Jeg visste følgelig at dette dreide seg om en komi-serie om en vimsete kvinnelig advokat, som stadig roter til livet sitt, og dessuten får besøk av den dansende babyen (kjent fra Internett) rett som det er.

Calista Flockheart spiller advokaten Ally McBeal i suksess-serien med samme navn.
Calista Flockheart spiller advokaten Ally McBeal i suksess-serien med samme navn.

Utover dette, klarte imidlertid ikke de engelske anmelderne og artikkelforfatterne å bestemme seg. Noen syntes Ally McBeal var et post-feministisk tilbakeslag av kosmiske dimensjoner, andre syntes serien representerte kvinne-hverdagen i 90-årene på en både sjarmerende og upretensiøs måte.

Selv var jeg mest tilbøyelig til å være enig med kritikerne, og er det i og for seg fortsatt. Som rollemodell er Ally McBeal alt det vi jenter absolutt ikke ønsker å være: Hun er fjollete, vimsete, inkompetent, usikker, tåpelig og uselvstendig.

Så da jeg satte meg til for faktisk å se en episode for første gang forrige uke, var det mest for å få bekreftet mine mistanker om at dette sugde. Big time.

Så gjett om jeg ble overrasket! For jo, Ally McBeal er vanvittig irriterende i all sin rotete vimsing. Hun er også veldig morsom - og verst av alt: Skremmende lett å identifisere seg med!

For riktignok er de fleste av oss faktisk temmelig kompetente: Vi organiserer familier, bedrifter, budsjetter og privatliv med samme sikre hånd. Men vi har ikke mindre selvinnsikt enn at vi innser hvor forferdelig lett det kunne være å spore av.

For eksempel kan en vakker, ung mann komme inn på kontoret, og plutselig har man gått glipp av et halvt møte fordi man har sittet og drømt seg bort over hans svulmende biceps. Eller man blir oppringt av en venninne og bestemmer seg mentalt - med et uhørlig, oppgitt sukk - for å droppe TV-filmen som man hadde gledet seg til for å sitte å høre på hennes beklagelser over en umulig kjæreste … for tredje gang denne uken.

Jeg mener, svakhet av forskjellig slag er faktisk menneskelig. Det er bare ganske irriterende å bli minnet om det stadig vekk, slik Ally McBeal gjør. Samtidig er det altså, på en litt skamfull, nærmest lyte-komisk måte, veldig morsomt. Fordi man innerst inne vet at det er seg selv man ler av.

Og enten man elsker eller hater Ally - eller som meg, ikke helt kan bestemme seg - finnes det naturligvis nettsteder å ty til.

Det beste heter Ally McBeal.com, der du finner alt du kan ønske deg av sladder, inside-nyheter, episodeoversikter og den slags.

Dette er imidlertid ikke seriens offisielle nettsted. De offisielle sidene ligger på TV-kanalen Fox sitt domene, og riktignok er det mye innhold her også - ikke minst om selve serien og de forskjellige skuespillerne - men som alle Fox-sider har den lite fristende design, og forlanger med gjentatte, irriterende pop-up vinduer at du skal installere Shockwave Director 7 for i det hele tatt å få se hva som finnes.

Her i Norge sendes serien av TV2. De har naturligvis også sin egen Ally-seksjon på norsk, hvor du blant annet finner sendeplan, episodeoversikt og dessuten en livlig (om enn ganske usaklig) Ally-debatt.

Jeg nevnte i ingressen at Ally har sin egen Anti-kategori på Yahoo. Her er det riktignok foreløpig bare to oppføringer, og det ene gir 404-feil. Det andre er imidlertid en riktig morsom artikkel, som gir frustrerte mannfolk en drikke-lek å holde på med, slik at de kan holde ut gjennom en hel Ally-episode. mange tampong-reklamer i beste sendetid kan jo være anstrengende nok for noen og en hver …

Den dansende babyen er en hyppig gjestestjerne hos Ally McBeal.
Den dansende babyen er en hyppig gjestestjerne hos Ally McBeal.

Så hvis du ikke orker å vente til neste tirsdag, kan du altså ta deg en surferunde i Ally McBeals verden - på godt og vondt. For min egen del så har jeg tenkt å skru av PC-en min nå. Ja, for i skrivende stund er det nemlig Ally McBeal på TV om noen minutter …

---

P.S.
(Lagt inn 03.02.99 kl. 15:34)
Hjertesukk fra artikkelforfatteren: - Vær så snill, ikke send meg flere Ally-videoer. Nå er det rett før mailprogrammet mitt kneler!

D.S.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.