BEDRIFTSTEKNOLOGI

Alle frir til Windows NT

"Interoperabilitet med Windows NT". Dette er slagordet til Novell, og til de som skal selge Unix-systemer fra Sun og Compaq (Digital).

Eirik Rossen
16. sep. 1998 - 10:13

En ny erkjennelse av at nettverk nødvendigvis må bygge på heterogene systemer, sveiper over leverandørene. Kundene har ment dette lenge. Men det er forfriskende å merke seg at man heretter kan vente forståelse fra alle parter når man velger å satse informasjonshåndteringen i organisasjonen på ulike og konkurrerende plattformer.

Novell er en av leverandørsidens fremste fanebærere for heterogenitet. Visst skal NetWare konkurrere med Windows NT. Men dersom du vil blande NetWare med hovedkonkurrentens stadig mer omseggripende produkt, satser Novell mye på å gjøre deg til lags.

Selv om NetWare stadig er Novells mest innbringende enkeltprodukt, er "Novell grunnleggende opptatt av å kommunisere ut til næringslivet at 'enten/eller'- strategier på valg av nettverksplattform tilhører fortiden", som det heter i den offisielle pressemeldingen om samarbeidet med Microsoft rundt Internet Explorer. Og en rekke av selskapets nye produkter trenger egentlig ikke NetWare i det hele tatt.

Tilsvarende toner ble spilt av Sun i slutten av forrige uke. Sun-sjef Scott McNealy er kjent for å forvalte et enda større lager av Microsoft-fiendtlige formuleringer enn Larry Ellison i Oracle, og NT har nærmest vært som fyord å regne. Men nå skal Solaris-tjenere utvikles til å bære nettjenester for NT. Forkledningen skal bli så gjennomført at en Windows-klient ikke vil merke forskjellen mellom Solaris og NT.

Omtrent samtidig kunngjorde Compaq, på tampen av en melding om at NT skal nyte godt av Tandem og Digitals arbeid med klynger og andre forbedringer, felles anstrengelser for bedre interoperabilitet mellom NT og Digital Unix. Poenget er at Alpha-drevne tjenere under Digitals egen Unix har mye som NT ikke har og omvendt, og at det er på tide å tilby bedre løsninger for sikkerhet, dataintegritet og distribuerte applikasjoner i nettverk som sverger til begge. For ikke å villede markedet fullstendig, understreker Microsoft og Compaq at produktene allerede har en "signifikant" grad av interoperabilitet, men at kundene krever et enda nøyere nivå.

Konkret innebærer avtalen mellom Compaq og Microsoft at Microsofts objektmodell COM (Component Object Model) skal tillempes i Digital Unix, mens Microsoft-produktet Windows NT Services for Unix skal utvides med eksplisitt støtte for Digital Unix.

"Windows NT Services for Unix Add-On Pack" ble kunngjort av Microsoft tidlig i mai i år. Da het det at en beta versjon av pakken skulle gjøres tilgjengelig i løpet av sommeren for både Intel- og Alpha-plattformer. Sentrale elementer er bruk av NFS-klient/tjener-programvare (Network File System) fra Intergraph for å sikre ressursdeling, fjernadministrasjon gjennom Telnet, felles passordsystem, og felles skripting gjennom KornShell fra Mortice Kern Systems.

Alle synes ikke bare forsont, men til og med glade over de mulighetene kundenes uimotståelige dragning mot heterogenitet tilbyr.

På den andre siden viser alle partene mye gjensidig aggresjon. Sun og Microsoft slåss så fillene fyker over Java. Compaqs klage over tvungen bruk av Internet Explorer er et av justisdepartementets viktigste argumenter i den pågående saken mot Microsoft. Her dukker det også stadig opp momenter fra Calderas søksmål mot Microsoft, som river opp gamle sår hos Novell.

- Vi er litt sære i databransjen. Vi både konkurrerer og samarbeider, sa KDL-general Per Morten Hoff (Kontor- og Datateknisk Landsforening) i forbindelse med åpningen av messen Kontor og Data 98 i forrige uke.

Det er sannelig ikke å ta for hardt i.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.