BEDRIFTSTEKNOLOGI

«Alle» i Norge velger svensk webpublisering

.Net-baserte EpiServer foretrekkes av så godt som alle norske konsulenthus.

11. sep. 2007 - 08:06

Interne og eksterne løsninger for web-publisering har tiltrukket seg mange aktører. Det er stadig mange av dem igjen, men noen aktører er i ferd med å seile opp som enere i hver sin delnisje.

En av de fremste er svenske EpiServer. De har i praksis vunnet den delen av det norske og det svenske markedet som foretrekker .Net-baserte systemer.

EpiServer har over 2.700 installasjoner totalt, og omtrent 1.500 utviklere i sitt partnerapparat som jobber med å spesialtilpasse løsningen for sine kunder. Foruten hjemlandet Sverige, er det i Norge selskapet har hatt størst suksess.

– Vi har over 300 norske kunder, cirka 370 utviklere og 32 norske partnere, sier Gøran Hüllert, sjef for EpiServers norske virksomhet, til digi.no.

Så og si alle de store og kjente norske konsulenthusene som jobber med publiseringsløsninger, har et partnerskap med EpiServer. Det inkluderer blant annet selskaper som Avenir, WM-data, Bekk, Steria, Computas, ITverket, ObjectWare, Making Waves, Abeo, Accenture, Intelligent Quality, N3Sport, Oslo Datasenter, Capgemini og Creuna.

– Vi har klart å skape de partnerskap som skal til i Norge, sier Hüllert.

Publiseringsløsningen er utviklet i Microsofts .Net-miljø, og kjører således kun på Windows-servere med Microsofts SQL Server (eventuelt Oracles database). Hüllert synes ikke at det er en ulempe med en slik begrensning, i forhold til for eksempel systemer med åpen kildekode.

– Jeg er provosert av hele åpen kildekode-diskusjonen. Det finnnes ingen fri lunsj, noen må betale til slutt, sier Hüllert.

Han mener at det viktigste er at det er et standardprodukt, som er modent og som kommer med support. Det gjør en del åpen kildekode-systemer, men langt fra alle.

– Mange konsulenter er opptatt av åpen kildekode fordi det er konsulentintensivt. Med 1.000 kroner timen blir det fort mye penger, sier Hüllert.

Hüllert mener at det beste vil være å hente litt inspirasjon fra både den proprietære og den åpne programvare-verdenen.

– Det er en fordel at plattformen er sertifisert og dokumentert, sier Hüllert.

Det er EpiServer, og det gir kundene muligheten til å bytte til en annen partner hvis de er misfornøyd med innsatsen til den de har.

Selv om det ligger et proprietært system i bunnen, har Hüllert stor sans for å benytte åpen kildekode-filosofien i tilleggskomponentene til EpiServer.

– En av mine største motivasjoner er å se om vi kan skape et åpen kildekode-marked for moduler på toppen av EpiServer, slik at man kan dele kode og erfaringer, sier Hüllert.

Også i Microsoft-verdenen finnes det åpen kildekode-prosjekter. Et populært .Net-basert system er DotNetNuke, men det opplever ikke Hüllert som en konkurrent til EpiServer.

– Vi har hatt flere som startet med den, men som har gått over til EpiServer, sier Hüllert.

Han mener at de fleste kundene raskt innser verdien av å kjøpe et system som ligger i bunn for løsningen.

– Episerver-lisensen koster 89.000 kroner for ett nettsted. En konsulentuke koster nesten 40.000 kroner. For 2-3 konsulentuker har du en plattform du kan stole på, sier Hüllert.

Han mener at åpen kildekode ikke nødvendigvis er til hjelp for kunder som ikke er fornøyd med leverandøren som implementerer og spesialtilpasser det.

– Det hjelper ikke med åpen kildekode hvis noe ikke fungerer med en partner. Det sitter uansett i hodet på konsulenten, sier Hüllert.

Hüllert har et visittkort der det står Country Manager Norway, men han jobber egentlig ikke i EpiServer. Han driver svenskenes norske virksomhet gjennom selskapet BV Network. De har agenturet på EpiServer i Norge.

– Vår forretningsidé var å ta utenlandsk programvare til Norge, sier Hüllert.

Selskapet har i dag 9 ansatte, hvorav 5-6 årsverk går med til å jobbe med EpiServer-markedet i Norge. Av en omsetning på litt over 13 millioner kroner i 2006, kommer cirka to tredjedeler fra EpiServer-satsingen.

– Vi har tre inntektsstrømmer. Det viktigste er lisenser, og i tillegg tjener vi penger på kurs og konsulenttjenester. Vi ender vel på omtrent 14 millioner i år. Vi har gått i pluss hele tiden, sier Hüllert.

Resten av inntektene henter selskapet fra en satsning på utviklingstjenester rundt SuperOffice og gjennom en kodedelingstjeneste de tilbyr kundene.

Det svenske selskapet EpiServer omsatte i fjor for cirka 82,5 millioner svenske kroner, og av det ble de sittende igjen med 18 millioner kroner på bunnlinjen.

Verken Hüllert eller selskapet hans eier aksjer i det svenske programvareselskapet, og svenskene eier ikke aksjer i BV Network. Det gjør det mulig for Hüllert og hans kolleger å ekspandere inn i andre områder, uavhengig av hva svenske EpiServer velger å gjøre.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra