Alle i Storfjord får bredbånd til jul

De fleste av de vel 1.800 innbyggerne i Storfjord kommune i Troms fylke vil kunne få installert trådløst bredbånd før jul.

I forbindelse med at Storfjord kommune skulle installere nytt telefonsystem kom det fram i møter med leverandører at mens en først drev på så kunne likeså godt alle husstandene i kommunen få installert bredbånd.

Økonomisjef Magne Stokland har stått i spissen for arbeidet fra kommunen sin side. Han sier at bredbåndsnettet vil være selvfinansierende i løpet av et par år uten at det skal koste kundene spesielt mye. Han sier til Lokalavisa.no at et bredbåndsnettet kan drives av en egen stiftelse, som skal drive på ikke-kommersiell basis.

Den trådløse bredbåndsløsningen skal kunne gi opptil 11 Mb/s til kundene, ifølge senior partner i onDemand, Geir Åge Nystrand. Ifølge han skal selskapet sammen med ADK i Tromsø levere bredbåndspakken til Storfjord kommune.

Om prisen, vil ikke Nystrand si særlig annet enn at det vil være på et nivå alle har råd til. - I pakken får kundene en liten antenne som skal monteres på veggen og et kort til datamaskinen. Systemet er kompatibelt med alle operativsystemene som finnes på dagens datamaskiner, sier han.

Systemet bygger på et trådløst nett. I kommunen skal det settes opp et antall baser, som skal kunne dekke mellom 80 og 90 prosent av befolkningen uten spesielt høye kostnader. De fleste i Storfjord bor langs E6, i hovedsak i Skibotn og i Hatteng/Oteren-området. Ifølge daglig leder i ADK, Stigh Aarstein, trengs det fire uker for å montere systemet.

Stokland ser for seg store fordeler for kommunen i alt fra to-veis lyd-bilde-kommunikasjon mellom skoler, voksenopplæring og omsorgstjenesten. - For en fast månedspris vil kundene være oppkoblet mot Internett 24 timer i døgnet, de vil kunne ringe gratis innenfor kommunen, de vil få digital-TV, en drøss med TV-kanaler, og de vil kunne laste ned videofilmer når de måtte ønske det, uten og måtte huske på å levere dem tilbake, sier han til Lokalavisa.no.

Magne Stokland sier at han har fått positive signaler fra kommunepolitikerne. - Vi vil legge fram en sak for formannskap og kommunestyre i neste måned. Kommuneøkonomien er vanskelig, men poenget er at dette er selvfinansierende, sier han.

Til toppen