Alle IE-brukere må velge nettleser på nytt

Tvinger deg til å ta et standpunkt.

Alle IE-brukere må velge nettleser på nytt
Slik vil valgskjermen trolig se ut.

Mange brukere av Windows XP, Windows Vista og Windows 7 vil fra og med den 17. mars måtte gjøre et mer bevisst valg av nettleser.

Da kommer Microsoft med en obligatorisk oppdatering til disse Windows-utgavene via Windows Update. Denne oppdateringen installeres den mye omtalte valgskjermen, som Microsoft er nødt til å tilby som følge av fjorårets forlik med EU.

Oppdateringen berører brukerne i 32 europeiske land, inkludert Norge. Utrullingen starter gradvis med noen få land, men skal være i full gang fra og med den 17. mars.

Det er kun Windows-brukere som har Internet Explorer som standard nettleser i operativsystemet, som vil merke noe til valgskjermen.

- Disse brukerne vil først få opp et skjermbilde hvor de blant annet blir fortalt hva en nettleser er, forteller John Henrik Andersen, en av Microsoft Norges to Windows-direktører, til digi.no.

- Deretter får de opp selve valgskjermen, hvor de fem største nettleserne presenteres i tilfeldig rekkefølge, sier Andersen. Også en rekke andre nettlesere skal presenteres i det samme grensesnittet, men da må brukeren selv skyve presentasjonen av de fem største til side.

Slik vil valgskjermen trolig se ut.
Slik vil valgskjermen trolig se ut.

Ifølge Andersen vil brukerne som får opp valgsiden enten velge å utsette valget til neste gang maskinen startes på nytt, eller å velge en nettleser som deretter lastes ned, installeres og settes som standard nettleser for systemet. Det skal også tilbys en mulighet for å fjerne tilgangen til IE. Det betyr dog ikke at IE fjernes helt. Motoren brukes også av andre Windows-komponenter.

Det er også slik at valgskjermen i utgangspunktet bare vil berøre brukere som administrerer pc selv. For Windows-pcer som i bedrifter står bak en WSUS-server (Windows Server Update Services), vil det ifølge Andersen være opp til IT-avdelingen å bestemme hva som skal gjøres.

    Les også: