Alle libyske barn får hver sin bærbare PC

Alle libyske barn får hver sin bærbare PC

Målet om en bærbar PC til hvert barn i utviklingsland, begynner nå å bære frukt.

På torsdag ble det undertegnet en avtale mellom Libya og et ikke kommersielt selskap i USA om å utstyre en rimelig bærbar PC til alle de 1,2 millioner libyske skolebarn innen juni 2008.

Det var dataforskeren Nicholas Negroponte ved Massaschsettes Institue of Technology som i 2005 lanserte ideen om bærbare PC-er i et trådløst miljø som vil koste rundt 100 dollar - 800 kroner.

Negroponte har gjort innkjøpsavtaler med Brasil, Argentina, Nigeria og Thailand i samarbeid med fabrikken Qanta Computer i Taiwan.

Denne uken var Negroponte i Libyas hovedstad Tripoli, og diskuterte prosjektet med den Libyske lederen Muammar el-Qaddafi, som er svært begeistret for ideen.

Libya diskuterer nå muligheten for å finansiere kjøpet av bærbare PC-er til mer fattige land i Afrika som Chad, Niger og Rwanda.

Libya kan med denne satsningen bli den første nasjonen i hele verden som gjør det mulig for alle skolebarn å være knyttet til Internett gjennom et felles utdanningsprogram.

Prosjektet har møtt blandet mottakelse fra den amerikanske dataindustrien. Både Intel og Microsoft har vært skeptisk til ideen. Microsoft skal blant annet ha nektet å selge sin Windows programvare til en pris som gjør det mulig å realisere prosjektet. Derfor vil PC-ene være utstyrt med Linux operativ system.

For en investering på 250 millioner dollar, vil Libya motta 1,2 millioner PC-er, som innebærer en server per skole, tekniske rådgivere, satelitt, Internett-service eller annen infrastruktur.

PC-ene kjøres trådløst med et innebygget kamera med åtte timers batteri som vil bli priset for under 150 dollar.

Til toppen