Alle nettauksjoner selger piratkopier

Anti-pirat organisasjonen BSA regner med at 90 prosent av all programvare som selges via nettauksjoner er ulovlig, og har lansert et slags "godkjenningsstempel". Amazon er det første nettstedet som anerkjennes av BSA.

Anti-pirat organisasjonen BSA regner med at 90 prosent av all programvare som selges via nettauksjoner er ulovlig, og har lansert et slags "godkjenningsstempel". Amazon er det første nettstedet som anerkjennes av BSA.

Organisasjonen Business Software Alliance anslår at rundt 90 prosent av all programvare som selges på nettauksjoner er ulovlig, og er med på å skape et årlig tap for programvarebransjen på hele 117 milliarder kroner.

BSA har nå lansert et slags godkjenningsstempel som de har gitt det klingende navnet "Model Business Practices on Intellectual Property for Internet Auction Sites".

Som et ledd i arbeidet med å hindre salg og distribusjon av ulovlig kopiert og falsk programvare via nettauksjoner, har BSA nå anerkjent Amazon.com som det første nettauksjonsstedet som følger de standardene som kreves for sikker handel av programvare.

BSA berømmer Amazon.com for sitt proaktive arbeid med overvåkning og iverksettelse av tiltak som hindrer salg av ulovlig programvare på nettstedet. Amazon er selvsagt glad for anerkjennelsen, og pressetalskvinne Patty Smith sier i en pressemelding at det er en stor ære.

Anti-pirat organisasjonen utviklet "godkjenningsstempelet" for å beskytte forbrukere mot å kjøpe ulovlig programvare på nettauksjoner, og for å og sikre at Internett-kulturen tar vare på eiernes rettigheter, kreativitet og investeringer. Med dette håper og tror BSA at piratkopieringen kan bli redusert.

Det er estimert at julehandelen over Internett (inkludert auksjoner) i år vil dobles til 175 milliarder kroner på verdensbasis, og forbrukere bør derfor være oppmerksom på de farer som kan oppstå når man kjøper programvare på nettauksjon, mener organisajsonen.

Auksjonssteder som skal tilslutte seg "Model Business Practices", må sørge for å ha et omfattende rammeverk for hvordan man overholder opphavsrettslige regler. Dette medfører blant annet at auksjonshuset skal:

* Forby selgere som tilbyr ulovlig programvare.

* Ta ansvar for å ikke ha ulovlig programvare på nettstedet. Dette innebærer aktiv overvåkning av nettstedet for å identifisere og deretter umiddelbart avslutte auksjoner som bryter opphavsrettsreglene.

*Respondere raskt og effektivt på rapporter om ulovlige auksjoner.

* Publisere informative meldinger på nettstedet.

Til toppen