SATELLITTNAVIGASJON

Alle nye smartmobiler må innen to år støtte europeisk navigasjonssystem

Skal bidra til bedre posisjonering av nødsamtaler.

De fleste nyere smartmobiler støtter allerede både tre og fire ulike satellittbaserte navigasjonssystemer. Om få år må alle smartmobiler som selges i Norge og EU støtte det europeiske Galileo-systemet.
De fleste nyere smartmobiler støtter allerede både tre og fire ulike satellittbaserte navigasjonssystemer. Om få år må alle smartmobiler som selges i Norge og EU støtte det europeiske Galileo-systemet. Bilde: OHB
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. jan. 2020 - 17:00

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) kunngjorde tirsdag en forskriftsendring som innebærer at alle smartmobiler som selges i Norge må ha støtte for det sivile og EU-kontrollerte navigasjonssystemet Galileo. Endringen trer i kraft den 17. mars 2022. 

Nødsamtaler

Bakgrunnen for dette er knyttet til lokalisering ved nødanrop. I et høringsbrev som Nkom offentliggjorde i september i fjor, opplyses det at lokaliseringen av den som ringer nødtelefoner i dag med mobiltelefon, gjøres på bakgrunn av ID-en til mobilnettcellen som forbindelsen går via. Hvor nøyaktig denne lokaliseringen er, avhenger av dekningsområdet til cellen. Den kan variere fra 100 meter til flere kilometer.

Selv om angrepet mot Tietoevry skal være begrenset til ett svensk datasenter, skal fire helseregioner, en rekke private selskaper og et lønnssystem som brukes av 120 statlige institusjoner være berørt. Tre uker etter angrepet, sliter fortsatt universitetssykehuset i Uppsala med etterdønningene. Bildet er fra Tietoevrys kontor i Espoo, Finland.
Les også

Fortsatt store problemer etter angrepet: Tietoevry mener de ikke har sviktet

Ved å komplementere celle-ID-posisjoneringen med GNSS-informasjon (Global Navigation Satellite Systems) fra Galileo og posisjonsdata og wifi-nettverk, vil posisjonering av den som ringer i nødsituasjoner kunne gjøres langt mer nøyaktig, noe som kan bidra til raskere hjelp. 

Endringen i forskrift om radioutstyr kommer som følge av en endring i Radioutstyrsdirektivet som EU-kommisjonen vedtok i 2018. 

Allerede bred støtte

Kravet om Galileo-støtte i smartmobiler som selges i de berørte landene vil trolig ikke få noen store konsekvenser. Siden de første Galileo-tjenestene ble åpnet for allmennheten i desember 2016, har det globalt blitt solgt mer enn 1 milliard smartmobiler med støtte for systemet. 

Det finnes så langt 272 ulike smartmobiler og nettbrett som har støtte for Galileo. Dette inkluderer de mest solgte modellene i Norge de siste årene.

Svalbard er ett av områdene hvor Nkom nå lyser ut spektrum. Utlysningen er viktig for utrulling av 5G, blant annet i Longearbyen der bildet er tatt, skriver Nkom.
Les også

Nkom lyser ut frekvenser på Svalbard og offshore - viktig for utrulling av 5G

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.