Alle PCer er like dårlige på sikkerhet

Alle stasjonære PCer kunne vært mye sikrere og teknikken som trengs ligger allerede på hovedkortene.

Alle stasjonære PCer kunne vært mye sikrere og teknikken som trengs ligger allerede på hovedkortene.

PC-bransjen er en skikkelig sauflokk - dagens PCer er i prinsippet helt like når det gjelder funksjonalitet. Bærbare PCer kommer med noen minimale forskjeller i visuelt design.

Dermed påstår PC-bransjen at alle brukere er like og har akkurat de samme behovene. Det er ikke mulig å skreddersy løsningene til kunder som har forskjellige behov.

Bransjen har sett seg blinde på spesifikasjoner og tenker alt for lite på behov. Mens man markedsfører doble grafikkort til 4-5000 kroner stykket og hvilket "northbridge" chipset man har brukt på hovedkortet, har man totalt glemt hva de fleste kunder er opptatt av.

Den mangelende bruken av "Raid" er et godt eksempel på hvordan bransjen kunne ha laget et kunderettet produkt belyser denne triste mangelen på kundeinnretting.

Det er sikkerhet som er den største utfordringene om dagen, det er det neppe noen tvil om. For malware og spionvare kan fort stoppe opp hele maskinen og kan være veldig vanskelig å fjerne. I tillegg har harddisk-feil større konvekvenser enn før fordi vi lagrer så mye mer digitalt, blant annet alle bildene fra våre kamera.

Utgangspunktet for en glimrende sikkerhetsløsning ligger allerede bakt inn i alle stasjonære maskiner, den er bare ikke tatt i bruk. Alle hovedkort støtter harddisk-teknologien RAID, som kan kopiere alle data til to harddisker. Raid kan også brukes til å splitte filer over to disker for å øke farten.

I kombinasjon med enkel programvare kunne PC-bransjen ha solgt sikrere maskiner med to harddisker. Man kunne enten kjørt en ren speiling av disken eller lage en smartere løsning som bare kopierte noen typer filer.

Slike maskiner kunne tatt en full backup av Windows, alle dokumenter og litt andre ting på disk nummer to. Harddisk-prisene har stupt de siste årene og for en femhundrelapp ekstra kunne en maskin med to disker på tilbudt en utrolig mye bedre sikkerhet. (Du får nå en 200 GB disk til 500 kroner).

Det viktigste er at dagens standardmaskin med en harddisk er gammeldags. Prisen på lagringsplass har stupt og det kan utnyttes til å skape mye høyere sikkerhet.

Hvis ulykken var ute med slik maskin kunne man ha lempet tilbake en fersk Windows-kopi og en basispakke av programmer - uten den tidkrevende reinstalleringen. Formater hoveddisken og fjern absolutt alle rootkits og andre problemer. Og du vil alltid ha en backup av dokumentene dine. Løsningen hadde også reddet deg fra harddisk-kræsj.

Ja, jeg er klar over at det finnes en rekke slike løsninger for backup og disk-imaging, men så lenge det ikke er ferdig satt og og eventuelt bare ruller tilbake fabrikkoppsettet, hjelper ikke dette en vanlig bruker.

Løsningen kunne også vært kombinert med en lagringskonto på nett for dokumenter. Man kunne tenkt seg en innbygget, ferdig oppsatt kobling mot leverandøres server . "Kjøp vår Sikkerhetsmodell, så har du alltid backup" burde vært en markedføringsdrøm i et marked så og si uten forskjeller.

Så vidt digi.no kan bringe på det rene, er det ingen som i dag selger PCer ferdig satt opp med to speilede harddisker eller noen andre kreative sikkerhetsløsninger.

En ide for norske PC-leverandører? Cinet, Komplett, PS-Data, hva sier dere?

Til toppen