JUSS OG SAMFUNN

– Alle persondata må lagres i Russland

Putin undertegner omstridt lov.

Russiske politikere, med president Vladimir Putin i spissen, har vedtatt flere kontroversielle lover i år som gir myndighetene bedre kontroll over hva internettbrukerne foretar seg. Her er Putin avbildet under en toppmøte med EU i Brussel i januar i år.
Russiske politikere, med president Vladimir Putin i spissen, har vedtatt flere kontroversielle lover i år som gir myndighetene bedre kontroll over hva internettbrukerne foretar seg. Her er Putin avbildet under en toppmøte med EU i Brussel i januar i år. Bilde: Frederic Sierakowski/ISOPIX/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juli 2014 - 12:40

Vladimir Putin har ifølge Kreml (på russisk) undertegnet en lov som offisielt tar sikte på å bedre behandlingen av personopplysningene til russiske borgere i IT- og telenett. Men ifølge loven pålegges aktører som oppbevarer personlige data om russiske innbyggere å lagre dataene i databaser i Russland og bare der. Operatørene av databasene pålegges også å oppgi informasjon om plasseringen av slike databaser.

Ifølge avisen Russia Beyond the Headline (RBTH) gjelder loven fra september 2016.

Loven får trolig store konsekvenser for både ikke-russiske tjenester og bruker av disse. For tilsynelatende må disse aktørene enten skille mellom russiske og ikke-russiske brukere når persondataene skal lagres, eller så risikerer de at tjenesten blir blokkert i Russland.

Ifølge Izvestia skal Facebook allerede i midten av juli ha sendt en delegasjon med Thomas Myrup Kristensen i spissen til Russland for å diskutere konsekvensene av den kommende loven med ledere ved Roskomnadzor, den føderale tjenesten med ansvar for tilsynet over kommunikasjon, IT og massemedier i Russland.

Kristensen har tittelen «Director Public Policy, Nordics, Central & Eastern Europe and Russia» i Facebook.

Ifølge RBTH mener bransjeorganisasjonen RAEC (Russian Association for Electronic Communications) at et resultat av den nye loven vil kunne bli umulig for russiske innbyggere å bruke nettstedene til utenlandske flyselskaper, eller å booke hotellrom via internasjonale bookingsystemer fordi dataene da vil lagres utenfor Russland.

Andre russiske bransjefolk RBTH har intervjuet, mener at loven vil måtte modifiseres før den settes kraft, i alle fall når det gjelder problemet som kan oppstå ved booking av flybilletter.

For tjenester som primært er rettet mot innbyggerne i Russland, vil loven være forholdsvis enkelt å etterkomme, selv om nok en del tjenester vil måtte flyttes fra utenlandske nettskyer og serverparker til tilsvarende anlegg i Russland. For internasjonale aktører med storparten av virksomheten i andre land enn Russland, vil loven gi større utfordringer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.