«Alle» smartmobiler får tyverisperre

Også Android og Windows Phone skal utstyres med «kill switch».

Et system som blant annet hindrer at smartmobiler kan resettes eller brukes før bruker-ID og passord tastes inn, kan bidra til at telefonene blir langt mindre attraktive som tyvegods.
Et system som blant annet hindrer at smartmobiler kan resettes eller brukes før bruker-ID og passord tastes inn, kan bidra til at telefonene blir langt mindre attraktive som tyvegods. Bilde: PantherMedia / Maxim Kazmin
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. juni 2014 - 10:43

Med iOS 7 fikk Apples mobilenheter en ny funksjon, Activation Lock, som skal kunne hindre at uvedkommende bruker enheten dersom den mistes eller blir stjålet. Dersom Find My iPhone er aktivert på enheten, kan man ved hjelp av tjenesten aktivere en modus som krever at brukeren taster inn eierens Apple ID og passord før enheten kan slettes eller reaktiveres.

Etter at funksjonen ble gjort tilgjengelig i september i fjor, har justismyndighetene flere steder registrert betydelig nedgang i tyveriene av Apple-produkter.

Eric Schneiderman, attorney general i staten New York, fortalte i går at i løpet av de fem første måneden av 2014 har antallet ran og tyverier som involverer Apple-produkter falt med henholdsvis 19 og 29 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I

I San Francisco skal antallet iPhone-ran ha blitt redusert med 38 prosent, mens ran av Samsung-enheter har økt med 12 prosent. I London har Apple-tyveriene falt med 24 prosent, mens Samsung-tyveriene har økt med 3 prosent.

Nedgangen i tyveriene og ranene som omfatter i alle fall iOS-baserte enheter, tilskrives innføringen av Activation Lock. Låsen gjør det rett og slett vanskelig for tyvene å få solgt enhetene.

Trolig har Apples aktiveringslås for iOS allerede bidratt til kraftig reduksjon i ran og tyverier av iOS-enheter.
Trolig har Apples aktiveringslås for iOS allerede bidratt til kraftig reduksjon i ran og tyverier av iOS-enheter. Bilde: Apple

De fleste Samsung-enheter mangler derimot en slik sperre, men Samsung skal ha introdusert en slik løsning i april i år for enheter som selges gjennom mobiloperatøren Verizon Wireless. Det er ventet at dette vil være merkbart i framtidig statistikk.

Android og Windows Phone

Det Schneiderman også kunne kunngjøre i går, er at både Google og Microsoft vil implementere en tilsvarende tyverisperre i neste versjon av selskapenes respektive mobiloperativsystemer. Begge de to selskapene har tidligere undertegnet amerikanske CTIA Smartphone Anti-Theft Voluntary Commitment som innebærer at smartmobiler lansert etter juli 2015 skal ha slik funksjonalitet.

Ifølge Schneiderman skal det ha vært vanskelig for de amerikanske myndighetene å få mobilaktørene til å tilby dette. Han forteller blant annet at maskin- og programvareleverandørene skyldte på hverandre og sa at det ikke var mulig. Han gir dog ros til Apple for å være først ute med å endre mening, og Samsung til å følge etter.

Det er ventet at Google vil avduke Android 5.0 under Google I/O-konferansen i neste uke. Det er dessuten ventet at den endelige versjonen av Windows Phone 8.1 vil begynne å rulles ut i neste uke. Men angående tyverisperren lover Microsoft i et blogginnlegg ikke mer enn at tidsfristen til CTIA-forpliktelsen vil bli overholdt.

Ifølge Schneiderman er 93 prosent av alle smartmobilene i USA utstyrt med ett av de tre operativsystemene. Androids andel skal alene være på mer enn 50 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.