Alle svensker skal få Internett

I Sverige har post og teletilsynet nå tatt en viktig, og trolig dyr, prinsipp-avgjørelse.

I Sverige har post og teletilsynet nå tatt en viktig, og trolig dyr, prinsipp-avgjørelse.

Telenettet i Norge ble bygget ut med prinsippet om at telefon var en rettighet i vårt spredt bebygde land, men slik har det ikke blitt med Internett - foreløpig.

Men i Sverige tok i går Post- og telestyrelsen (tilsvarende Post- og teletilsynet i Norge) en viktig prinsippavgjørelse som kan øke presset i Norge. Her i Norge hevdet IKT Norge at rundt 500.000 nordmenn ikke har noe bredbåndstilbud.

Post- og telestyrelsen besluttet at alle fast bebodde husholdninger og bedrifter i Sverige skal ha tilgang til både fast telefon og internett - og det til en "overkommelig" pris.

Det er dog en stor hake - tilsynet definerer foreløpig bare bredbånd som en linje med minst 20 kbit/s hastighet, noe som tilsvarer et analogt modem, skriver nyteknik.se.

Mange vil neppe kalle 20 kilobit i sekundet for bredbånd, men tilsynet forteller at 10 prosent av de svenske husholdningene ligger så langt unna telefonsentralene og har så gamle kabler at de ikke en gang får denne modemfarten. Deler av det svenske telenettet er også laget slik at husstander deler kobbertråder, noe som utelukker internett.

Kravet retter seg i hovedsak mot Telia, som må oppgradere linjene til disse husholdningene, noe som vil koste 1,2 milliarder svenske kroner for en enkel løsning, og 4 milliarder kroner dersom alle skal kunne få ADSL.

Tilsynet åpner dog for at den svenske stat skal skyte inn midler i utbyggingen.

Til toppen