Alle svensker skal få IP-telefoni

Det svenske Post- og teletilsynet vil gi alle svensker IP-telefon, noe som vil gi laverer priser og åpne nye muligheter. Nøkkelen er ENUM-standarden.

Det svenske Post- og teletilsynet vil gi alle svensker IP-telefon, noe som vil gi laverer priser og åpne nye muligheter. Nøkkelen er ENUM-standarden.

Svenske Post- och telestyrelsen vil at man skal innføre den såkalte ENUM-standarden i Sverige. Systemet vil la deg ringe fra en vanlig telefon til en datamaskin og omvendt. Slik telefoni er kjent som IP-telefoni, der stemmen din sendes som datapakker.

Hittil har IP-telefoni bare fungert i lukkede systemer mellom enkeltbrukere som har installert samme programvaren, for eksempel i en bedrift. IP-telefon over det åpne Internettet sliter også med lydbrudd, for Internett leverer ikke datapakker i helt jevn strøm, et problem som blir verre jo flere ledd man skal igjennom.

Men internt i land som Sverige vil trolig lydkvaliteten være god nok. Post- och telestyrelsen foreslår i en rapport til den svenske regjering at man til høsten begynner arbeidet med å innføre ENUM-standarden i Sverige.

Her kan du lese mer om forslaget.


ENUM-standarden er utviklet av IETF (Internet Engineering Task Force) og gir en standard for å konvertere telefonnummer til IP-adresser. Det svenske telefonnummeret 8-678 55 00 snus baklengs med ENUM-standarden og blir 0.0.5.5.8.7.6.8 pluss 6.4 (46 for Sverige) pluss e164.arpa. Dette vil la brukere taste inn et nummer og nå en spesifikk maskin eller et sentralbord.

Her kan du lese mer om ENUM på IETFs Internett-sider.


Fordi trafikken er datapakker, gir dette full fleksibilitet til å sette over og lagre beskjeder og samtaler til epost, mobiltelefoner eller andre fasttelefoner.

Det er kanskje bare rett og rimelig at Sverige blir første land som innfører ENUM, for systemet er stort sett basert på idéene til en svenske Cisco-ingeniør som var frustrert over alle kontaktpunktene en person og bedrift har og at de ikke er samlet noe sted.

Det svenske teletilsynet vil starte forsøk til høsten for å utrede arbeidet med full innføring. Men det norske Post- og teletilsynet har ingen lignende planer.

- Vi har ikke tatt noen beslutninger, men følger med i ENUM-arbeidet, forteller avdelingsdirektør Jan Graff til digitoday.no.

Til toppen