TELEKOM

- Alle trenger en gigabit-linje

Mange mener ADSL nå går fort nok, men Anders Brandt i Lyse spår at vi trenger gigabit-linjer i nær fremtid.

8. juni 2007 - 10:04

For noe år siden var en 2 MBit-linje bra, men etter hvert har mange fått seg både 4 og 8 Mbit-linjer og ADSL2 tilbyr 20 Mbit/S. Mange i bransjen har forfektet at man ikke trenger mer. Nextgentel medgav i fjor overfor digi.no at de tror kundene snart har nok fart.

Stemmer dette, ligger det an til en rå priskrig i bredbåndsbransjen.

Det er ikke Anders Brandt, forretningsutvikler i Lyse Tele enig i (bilde under). Han slår i bordet med tall og påstander om det helt motsatte. All erfaring tilsier at alle tilbud om økt maskinkraft og fart blir snappet opp av kundene. For eksempel spådde IBM-sjef Thomas Watson at det var nok med fem datamaskiner i verden.

- Kundene bruker det de får. 20 eller 50 MBit som VDSL2 gir er ikke nok. Behovet er ikke uendelig, men vi vil om ti år ønske oss gigabit-linjer, hevder Brandt overfor digi.no.

Han peker til tall fra Lyse, hvor brukerne har 100 Mbit-linjer fiberlinjer der halvparten av kapasiteten er dedikert til avanserte TV-tjenester og halvparten til internett-bruk.

- Vi har kunder som i snitt gjennom hele døgnet overfører 35 Mbit i sekundet - både inn og ut, forteller Brandt. Det understreker behovet. Dette er kunder som kjører spillservere og andre typer servere, forteller han.

Ja, det er nok en del fildeling, men mye av dette er lovlig, mener Brandt. Norske internett-leverandører har ikke et ansvar for å sjekke alt hva kundene bruker linjene sine til, påpeker han.

Han understreker at han ikke forsøker å drive salgsarbeid for Lyse - han ønsker å bidra til en bransjediskusjon og vise at vi trenger å fortsette å bygge ut hovednett og alle sideveier på det norske internettet.

Selv har Lyse, som tross alt ikke er størst i Norge med sine 85.000 husstander på kundelisten, skaffet seg et heftig nett. Selskapet bygget opp tre ringer med fiber leid fra Telenor med en kapasitet på 40 Gbit i Sør-Norge og 10 Gbit i sekundet ut til København og Stockholm.

- Det er hele Web 2.0-trenden som skaper behovet for veldig mye mer båndbredde. Brukerne ønsker å bidra med innhold, men gjør det ikke fordi det går for tregt, mener Brandt.

Han lister opp flere typer applikasjoner og behov som gjør at det ligger store behov for mer båndbredde hos kundene.

- Videokonferanse skjer i dag med grøtete bilder. Brukerne burde få full kvalitet på TV-en når de snakker med hverandre - tenk på besteforeldre og barnebarn. Brukere som skal legge ut video eller dele sine egne videoer med andre brukere, trenger også mye mer båndbredde, påpeker Lyses forretningsutvikler.

Brandt mener også - selv om det er litt frem - at maskin-til-maskin-kommunikasjon kommer til å kreve mye båndbredde. Det har vært spådd i mange år at litt inn i fremtiden vil lyspærer, kjøleskap og veldig mange andre typer utstyr kunne kommunisere med hverandre og brukerne, både for å sende alarmer og styre hverandre.

I tillegg krever også HDTV enormt med båndbredde, minner Brandt om. Lyse Tele har lansert HDTV som sendes som IP-pakker - en kanal spiser 23 MBit/s. Hvis to brukere i husstanden hver skal ta opp en kanal og se på en annen, krever dette 92 MBit i sekundet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.