Alle vil etterhvert outsource driften

Gartner mener at alle organisasjoner på lang sikt vil outsource sin IT-drift, men India er ikke noe stor trussel.

Gartner mener at alle organisasjoner på lang sikt vil outsource sin IT-drift, men India er ikke noe stor trussel.

Gartner har gjennomført sin årlige undersøkelse med 1300 europeiske IT-sjefer. Sammen med listen over hva disse sa i 2004.

Svarene IT-sjefene har endret seg ekstremt fra i fjor til i år. Etter mange år med kutt og sparing, er prioritet en for europeiske IT-sjefer prosjekter som hjelper bedriften å vokse. Dette var prioritet 18 i fjor.

Gartner lister fire tema og de mener det aller viktigste er beslutningen om outsourcing.

- Outsourcing: Gartner mener at utsetting av IT-drift ikke lengre er et spørsmålet "om" - spørsmålet er "når". Pendelen for regnestykket mellom intern og ekstern IT-drift vil tippe over om noen år, sier Gartner. Standardsvaret på hvor organisasjonens IT-drift skal gjøres vil bli outsourcing, ikke internt-drift,

På lang sikt, 15-20 år frem i tid, vil bare et mindretall av organisasjoner fremdeles ha internt IT-drift. Alle andre vil lei seg hjelp, men det vil ikke primært skje i India, det er leverandører i hjemlandet eller andre geografisk nærmere land.

- India har fått en helt ekstrem oppmerksomhet. Det er ikke mye som flyttes fra Europa til India. Oppgavene i Norden vil primært flyttes til de baltiske landene, sier sjefsanalytiker Peter Sondergaard til digi.no.

Gartner understreker nå også at India-bølgen snart vil legge seg av en annen grunn: Lønningene stiger så fort i India at andre land snart vil være like konkurransedyktige.

Analyseselskapet tre andre topp-prioriteter for IT-sjefene akkurat nå:

IP-kommunikasjon: Gartner påpeker at de fleste selskaper trolig har kjøpt sin siste telefonsentral og annet analogt kommunikasjonsutstyr. Innen 2008 vil 80 prosent av alle europeiske PC være koblet til IP-telefoni-systemer med avanserte muligheter for å koble sammen PCer, mobiler og annet utstyr.

Sette en tidsfrist for dagens ERP-systemer: Gartner mener store bedrifter bør se på kalenderen og vurderer når de skal stoppe å investere i dagens forretningssystemer. En ny generasjon er på vei basert på SOA (Service Orienteted Arcitecture). Eksempler på de nye systemene er SAP Netweaver, Oracle "Fusion" og Microsoft "Green".

Aksess for eksterne enheter: Stadig flere enheter som skal kobles til nettverket og servere vil ikke være eid av bedriften. Dette er mobiltelefoner og PCer eid av ansatte, kunder og partnere. Hvordan gir du disse sikker tilgang og hva gir du dem tilgang til, spør Gartner.

Til toppen