BEDRIFTSTEKNOLOGI

Alle vil levere UMTS-nett

I kjølvannet av de norske UMTS-tildelingene ligger mobilnettleverandørene klare. Fire av de største mobilnettleverandørene har klare ambisjoner i det norske markedet, som er alt for lite for at alle ambisjonene skal oppfylles.

29. nov. 2000 - 11:15

For blant de tre største nettleverandørene som sikter seg inn på Norge finner en Ericsson, Nokia, Alcatel og Siemens, hvor Alcatel er utfordreren.Tilsammen vil de fire hovedleverandørene levere til flere enn fire UMTS-nett, noe som betyr knallhard konkurranse overfor mobiloperatørene.

Alcatel deltok ikke i GSM-utbyggingen i Norge, i hovedsak fordi selskapet ikke rakk å utvikle produkter og tjenester når markedet var modent. Det vil administrerende direktør i Alcatel Telecom Norway, Frode Haugen, gjøre noe med og har ambisjoner om å levere mobilnett til minst ett selskap, en kontrakt som kan være verdt mellom 2,5 og 5 milliarder kroner over fem år. På en presentasjon i september fortalte Haugen at Alcatel garanterer leveranser til sine kunder, både av infrastruktur og terminaler.

Alcatel håper nok spesielt på at Orange Norge skal ta en av de fire UMTS-lisensene, Orange sentralt inngikk nemlig for få uker siden en rammeavtale med Nokia, Ericsson og Alcatel om leveranser til sine ulike mobilprosjekt, der det er mye opp til de nasjonale prosjektene hva en vil kjøpe.

Siemens er i dag nettleverandør til NetCom og har vært i samtaler med Tele2. Selskapene har også samarbeidet om presentasjon av UMTS-teknologi i Norge.

Avdelingsdirektør i Siemens, Per A. Henæs, fortalte sist uke at Siemens er ute etter minst to leveranser i Norge. - Vårt mål er å få minst to av de fire vinnerne av UMTS-lisensene som våre nettverkskunder. Siemens er allerede den største leverandør av GSM-infrastruktur i Norge, sier han til Telecom.

Nokia har ved sin organisasjon i Norge, med administrerende direktør Morten Græsli i spissen, gjort det klart at selskapet vil levere mer enn i dag som er å være andreleverandør til begge GSM-nettene. Græsli fortalte digitoday.no sist uke at selskapet mener det sitter med sterke kort i forholdet til Telenor, ved at overgangen fra GSM til 3G er større enn fra GPRS til 3G. Han tror uansett mer på Telenor enn på NetCom, som etter oppkjøpet av Telia har vanskeligere for å si nei til Ericsson enn det Telenor har.

Om Nokia overtok som hovedleverandør til Telenor Mobil - i dag er det Ericsson som er førsteleverandør med Nokia som andreleverandør, ville dette være en solid seier for Nokia-teamet på Lysaker, og en tilsvarende nedtur for Ericsson.

Det svenske selskapet kan imidlertid ikke anses som utslått for også Ericsson har ambisjoner om både å beholde og øke sine leveranser til det norske mobilmarkedet. Hovedkontrakten i dag er imidlertid med Telenor Mobil som nok er avgjørende for både Ericssons dominerende rolle i Norge, men vil bli like dominerende for Nokia om selskapet skulle prestere å konkurrere ut Ericsson.

Ericsson skriver i en pressemelding at selskapet har skaffet seg 16 av 21 inngåtte avtaler om leveranser til nye mobilnett. Selskapet regner med at over 90 konsesjoner for tredje generasjon mobiltelefoni vil være tildelt innen 2001.

Norden alene vil representere minst 16 mobilnett, hvorav fire i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.