Alle voksne har nå mobil

Tall fra Post- og teletilsynet viser en rakettvekst i mobilmarkedet. Det er Netcom som er vinneren.

Tall fra Post- og teletilsynet viser en rakettvekst i mobilmarkedet. Det er Netcom som er vinneren.

Mange ville kanskje tro at markedet snart var mettet, men stadig flere av oss prater stadig mer over mobilnettene. Post- og teletilsynets rapport viser at antallet mobilabonnenter i Norge rundet fire millioner ved utgangen av første halvår. Dermed har alle over ti år i Norge nå et mobilabonnement.

Dette gir en veksten i antall abonnementer på hele 20 prosent fra første halvår i 2002. Bruken av kontantkort faller, men totalomsetningen for teleselskapene (tale, abonnement, SMS, MMS og annet) økte med 11 prosent i første halvår i år sammenlignet med i fjor.

Trafikken fra mobiltelefoner økte med 14,3 prosent i første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. 62 prosent av trafikken skjer nå mellom mobiltelefoner denne trafikken økte raskerer - 21 prosent i første halvår.

I mobilmarkedet er det Netcom som er vinneren - selskapet løftet omsetningen med 33 prosent, mens Telenor Mobil bare klarte 6 prosent. Netcom har nå en markedsandel på nesten 30 prosent. Telenors markedsandel falt fra 62 til 57 prosent fra første halvår i fjor til første halvår i år.

Men folk bruker likevel fasttelefonene sine langt mer enn mobilen - av all taletrafikk kommer bare 13,2 prosent av mobiltelefoner. Bruken av fastetelefoni holder seg godt - den falt bare 0,3 prosent til 6,05 milliarder kroner på et år. Privatmarkedet står for rundt fire milliarder kroner og bedriftsmarkedet for to milliarder kroner i først halvår.

Også i fastmarkedet har styrkeforholdet mellom selskapene endret seg. Den store vinneren er Ventelo. Telenor og Tele2 taper andeler på trafikk (målt i ringeminutter) og har nå 67,6 og 16,7 prosent av trafikken, et fall på tre og en prosent fra første halvår i 2002.

Men Tele2 gråter kanskje ikke - selskapets omsetning på fasttrafikk har løftet seg og selskapet tar nå 12,1 prosent av totalomsetningen på fasttelefoni i Norge. Telenors andel av totalomsetningen faller fra 76,9 til 71,4 prosent.

Ventelo er på tredjeplass i fasttelefoni-markedet og har nå 4,2 prosent av totalomsetningen og 3,5 prosent av totaltrafikken.

Men det mest oppsiktsvekkende informasjonen om fasttelefonimarkedet er tallene for hva Telenor omsetter for på administrasjon av alle fastkundene. Her har Telenor så godt så totalt monoopol. Selskapet henter hele 2,266 milliarder kroner på avgiftene kunder må betale for flytting, abonnement og installasjon.

Du finner herle rapporten her på Post- og teletilsynets hjemmesider.

Til toppen