JUSS OG SAMFUNN

Allerede en tredel DAB-dekning

Norkring mener de skal greie å dekke nesten halvparten av landet med utbyggingen det digitale radionettet før året er omme. I det avtalen mellom P4, NRK og Norkring underskrives, er det allerede 33 prosent dekning - selv om radiostasjonene ikke formelt har gitt klarsignal til utbyggeren før nå.

Herman Berg
27. jan. 1999 - 17:10

Fredag i forrige uke ble det oppnådd enighet mellom NRK, P4 og Norkring om en avtale for utbygging av et digital nett for radio (DAB) i Norge. Norkring skal stå for utbygging av det bakkebaserte nettet, mens NRK, P4 og den siste aktøren som får konsesjon, skal leie kapasitet fra utbyggeren.

Prisen for å leie blir under tre millioner årlig for P4, fire ganger så mye for NRK. Partene har satt en frist på 30. desember 1999 på å få fase én ferdig, dvs. utbygging av 45 prosent av nettet. Da vil hele Østlandsområdet være dekket pluss distansen Skien-Trondheim, samt Karasjok og Kautokeino. De sistnevnte distriktene på grunn av Sami Radio.

Men allerede i dag finnes det et DAB-nett i Østlandsområdet hvor man kan ta inn fem NRK-kanaler, inkludert Alltid Klassisk og Alltid Nyheter, og P4.

- Tidsplanen vår klarer vi med glans. I dag har vi allerede dekket 33 prosent av Norge etter en akselerering av arbeidet i fjor høst. Jeg regner med at i hvert fall 60 prosent innen utgangen av 2000, avhengig at våre kunder går inn i avtaler som sikrer denne progresjonen, sier markedsdirektør Nils-Jørgen Felldal i Norkring.

Neste fase blir å bygge ut distansen Skien - Bergen og fra Trondheim nedover til Møre. Det er et mål for partene å nå 95 prosent, som Stortinget har lagt som premiss, i løpet av få år. Avtalen mellom de tre partene har et tidsperspektiv på 13 år og fire måneder, men Felldal tror ikke utbyggingen vil ta så lang tid.

Politikerne stilte de forhåndsvalgte kringkastingspartene NRK og P4 i utgangspunktet fritt å finne utbygger, men med et lite utvalg på tilbydersiden var det ikke overraskende at det ble Norkring som til slutt fikk tilslaget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.