AVTALER & KONTRAKTER

Allianse planlegger felles kopisperre

Verdens største elektronikkprodusenter vil utvikle en felles teknologi for å kontrollere bruken av digitalt innhold.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. jan. 2005 - 10:19

Sony, Samsung, Phlips og Matsushita, eieren av Panasonic-varemerket, vil ifølge Wall Street Journal annonsere en ny allianse i dag. Gruppen, som vil få navnet Marlin Joint Development Association, som også inkluderer det amerikanske selskapet Intertrust Technologies, planlegger å utvikle standardspesifikasjoner for programvare som kan hindre ulovlig kopiering av digital film og musikk. Programvaren skal også håndheve regler om hvordan slikt innhold kan spilles av eller deles.

Denne typen teknologi har fått fellesbetegnelsen DRM (Digital Rights Management). Det finnes allerede flere løsninger på markedet, blant annet fra Microsoft og Apple.

Et problem er at de fleste avspillingsenheter på markedet, bare støtter én av disse teknologiene, slik at innhold beskyttet med en konkurrerende løsning, krever en annen spiller, gjerne fra en annen produsent. Et annet problem med dagens teknologier, er at de først og fremst legger hindringer i veien for vanlige brukere, mens de som virkelig ønsker å piratkopiere, raskt finner fram til løsninger som muliggjør dette. Om Marlins teknologi fungerer annerledes, er ukjent.

Aktørene som nå melder seg på i denne konkurrensen, er noen av de største forbrukerelektronikkprodusentene i verden. Hensikten med en slik allianse, er selvfølgelig å skape så mye tyngde at andre må følge etter.

    Les også:

- Hvis jeg er en bruker, lurer jeg på om dette kommer til å gjøre det hele mer komplisert for meg, sier Michael McGuire, analytiker ved Gartner, til Wall Street Journal. Han bemerker også at gruppen ennå ikke har kunnet vise til støtte fra innholdsleverandører, slik som filmstudioer. Det er likevel et faktum at blant annet Sony har gjort store investeringer i amerikansk filmindustri, slik at selskapet kontrollerer rettighetene til store deler av det filmmaterialet som er blitt produsert i Hollywood gjennom tidene.

Likevel sier Mack Araki, en talsmann for Sony, at selskapet foreløpig ikke har konkrete planer for bruk av Marlin, men evaluerer mulighetene for å bruke teknologien. Men selskapet sier at det er uklart om selskapet vil velge å bruke Marlin framfor selskapets egne DRM-teknologier.

Teknologiene som skal være grunnlaget for Marlin, er utviklet av Intertrust, et selskap som eies i fellesskap av blant annet Sony og Philips.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.