Allianse skal få fart på Itanium

Server- og programvareaktører slår seg sammen for å gjøre Itanium mer «anvendelig».

Ifølge News.com har Intel og HP tatt initiativet til å opprette en allianse som kan gjøre Itanium-plattformen mer tiltrekkende. Ideen er å få fram flere applikasjoner, og gjøre det lettere for potensielle kunder å finne egnede kombinasjoner av Itanium-servere og applikasjoner. Slik skal plattformen gjøres mer «anvendelig».

Offisielt avstår partene fra kommentarer. News.com mener å vite at Bull, Fujitsu, Hitachi, NEC, SGI og Unisys er med på serversiden, med Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP og SAS Institute på programvaresiden. Alliansen skal hete Itanium Solutions Alliance.

En analytiker sier utspillet kommer i seneste laget, kanskje for sent til å redde plattformen.

Ifølge HP er det i dag over 5000 applikasjoner spesielt tilrettelagt for Itanium.

Itanium-plattformen profileres i dag som basis for store flerprosessormaskiner. Det er fått IBM til å trekke planer om å tilby egne Itanium-servere, og i stedet satse mer på Power-prosessoren. Det har også fått Microsoft til å avstå fra å tilby den kommende oppgraderingen av Windows Server 2003, kjent som R2, til Itanium. Det innebærer at Itanium må holde seg til dagens Windows Server 2003 fram til 2007 da Longhorn-serveren dukker opp.

Tall fra Gartner tyder på at HP ikke har greid å overbevise selv trofaste kunder om at Itanium er den rette etterfølgeren til PA-Risc. I andre kvartal i år solgt HP PA-Risc-maskiner for 1,1 milliarder dollar, og Itanium-maskiner for 108 millioner dollar.

Intel nedtonet Itanium på sin utviklerkonferanse i forrige uke, og overførte nylig 200 interne utviklere fra Itanium til Xeon, men har likevel klare planer for hvordan prosessoren skal utvikles.

Innen årsskiftet kommer den første tokjerne-varianten, døpt Montecito, med oppfølgeren Montvale i 2006. I 2007 skal en firekjerne-variant komme, døpt Tukwila, for så å følges opp av Poulson.

    Les også:

Til toppen