Allianser skviser Amazon.com

Den ferske bokalliansen Bertelsmann/Barnes & Noble og den potensielle musikkalliansen CDNow/N2K sendte denne uken Amazon-aksjen nedover.

Den ferske bokalliansen Bertelsmann/Barnes & Noble og den potensielle musikkalliansen CDNow/N2K sendte denne uken Amazon-aksjen nedover.

Tyske Bertelsmann har kjøpt 50 prosent av aksjene i USAs største bokhandel Barnes & Noble (B&N). Online-musikkjedene CDNow og N2K har planer om å slå seg sammen for å skape den største musikk-handelen på Internett.

Begge alliansene satser på å ta opp kampen med Amazon.com for alvor. Foregangsbedriften på internettsalg begynte å selge musikk i tillegg til bøker i juni i år.

Kursen på Amazon-aksjer sank med 14 prosent sist onsdag, etter nyheten om at Bertelsmann vil samarbeide med Barnes & Noble, for å bli en stor ny aktør på nettbokhandler-markedet, melder Bloomberg. Aksjene har hittil i år steget med 260 prosent.

Analytikere mener at joint-venturet BarnesandNoble.com, som hver av partene har investert omtrent 100 millioner dollar i, kan bli en stor utfordrer til Amazon, som har dominert nettbokhandelen siden starten i 1995.

Både Bertelsmann og Barnes & Noble er markedsledere på bøker i USA. Bertelsmann kjøpte tidligere i år forlaget Random House Inc. og eier fra før Bantam Doubleday Bell. Mediehuset også har et svært godt grep på musikkfeltet gjennom medlemsklubber og i Europa gjennom plateselskapene BMG og RCA..

Fusjonen mellom Bertelsmann og B&N må imidlertid godkjennes av amerikanske konkurransemyndigheter først. Ikke minst skal den vertikale integrasjonen avklares, så lenge Bertelsmann gjennom sin forlagsvirksomhet har muligheten til å holde tilbake boktitler overfor konkurrenten Amazon.

- BarnesandNoble.com vil på sikt bli en trussel mot det Amazon fokuserer på, sier analytiker i Volpe Brown Whelan, Derek Brown, til Bloomberg.

Bertelsmann har selv intet merkenavn i USA og har besluttet å slå seg sammen med en bokselger som den amerikanske bokkjøper har kjennskap til.

En liknende utfordring får Amazon fra de to største musikkjedene CDNow (eid av tvillingbrødrene Jason og Matthew Olim) og N2K Inc som driver webstedet Music Boulevard. En sammenslåing av disse, med en samlet omsetning på 29 millioner dollar, vil skape konkurranse på dette området, ifølge analytiker Ray Dirks i Security Capital Trading Inc..

Wall Street Journal Interactive Edition estimerer at et sammenslått selskap til sammen vil betjene mer enn én million kunder. Den siste tiden før fusjonssamtalene har de to potensielle alliansepartnerne vært i tottene på hverandre, med høye markedsføringskostnader som resultat.

Til toppen