BEDRIFTSTEKNOLOGI

Alpha-utviklere arbeider med femtegenerasjons Itanium

Intel bruker Alpha-ekspertene de overtok fra Compaq til å lage Montecito, femtegenerasjons Itanium som skal komme i 2004.

28. feb. 2002 - 13:14
IntelNathan BrookwoodInsight64 Market Research


Mike Fister


Det mest oppsiktsvekkende med Montecito er at den vil markere Itanium-arkitekturens overgang til 90 nanometers prosess. Den vil også være den første Itanium-prosessoren med Intels Hyper-threading-teknologi som gjør at operativsystem og applikasjoner oppfatter en prosessor som to prosessorer. Programvare som er tilrettelagt for kjøring på to eller flere prosessorer, vil følgelig oppleve betraktelig bedre ytelse.

Hvilke trekk fra Alpha-arkitekturen som skal nedfelles i Montecito, er uklart. De som har snakket med Brookwood, skriver at det ikke behøver å være egenskaper som er realisert i dagens Alpha-prosessorer. Det kan like gjerne være prinsipper og ideer som må bearbeides for en effektiv implementering i Itanium-arkitekturen. Hyper-threading skal ha vært blant ideene Alpha-utviklerne arbeidet med, men som de ikke fikk realisert.

Chivano kan bli den prosessoren der Intel realiserer et prinsipp som IBM for lengst har lagt ned i sin Power-prosessor, nemlig dobbel prosessorkjerne i hver brikke. Intel skal ha antydet at doble prosessorkjerner ikke vil være økonomisk lønnsomt før brikken kan produseres etter en 90 nanometers prosess.

Itanium-arkitekturen krever store endringer på programvaresiden for at brukerne skal kunne realisere den potensielle ytelsesgevinsten. Intels rival AMD har valgt en annen arkitektur som gir betydelig ytelsesbedring også for 32 biters programvare. Det er tidligere meldt at Intel i all hemmelighet kjører et eget prosjekt, Yamhill, som skal sørge for at Intel ikke skal stå på bar bakke dersom AMDs Hammer-arkitektur slår an. Yamhill skal være Intels variant av en arkitektur som kombinerer 64 biters og 32 biters databehandling. Toppsjef Craig Barrett i Intel på konfrontert med dette på utviklerforumet, men nektet å kommentere forholdet.

Barrett viste til planene for videreføringen av Itanium-arkitekturen som det beste beviset på hva Intel satser sin framtid på.

På forumet sirkulerer 2500 som antall solgte Itanium-servere verden over hittil.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.