JUSS OG SAMFUNN

Alt kan leies

Om ikke alt her i verden kan kjøpes for penger, så er det i hvert fall veldig mye som kan leies. Og lurer du på nøyaktig hvor mye, er det bare å klikke seg innom den nye leie-portalen Rentuz.com.

Nina Furu
9. aug. 2000 - 12:42

Her finner du naturligvis de åpenlyse leieobjektene, som leilighet, bil og gulvslipemaskiner. - Men det blir selvfølgelig ikke underholdende nettsteder av slikt. Supplerer man derimot med magedansere (av begge kjønn), tanks og fallskjermoppvisninger, begynner det straks å smake av fugl.

Og det gjør det! Å besøke Rentuz er både underholdende og potensielt nyttig for så mangt - hvem vet når man kunne komme til å trenge en butler eller et opphold i nordlys-iglooen? - Og en varevogn eller en rørlegger er naturligvis alltid nyttig å ha tilgang til.

Men skal jeg tillate meg å være litt filosofisk et øyeblikk, så må jeg få lov å bemerke at denne tjenesten er så tidsriktig at det nesten er smertefullt. 2000-tallets nymaterialisme kombinert med nomade-generasjonens flyktighet legger forholdende så godt som perfekt til rette for den som tilbyr nettopp dette: Alt som kan skaffes for penger, helt uforpliktende.

Og skulle vi være ganske overdrevent reflekterende, kunne vi naturligvis spurt oss selv hvor det skal ende. Hvis alt i hele verden skal være ikke bare oppnåelig, men også usedvanlig lett tilgjengelig; hva blir det da igjen å trakte etter? Hvilken tilfredsstillelse ligger egentlig i å oppnå det enkelt oppnåelige? I å få tilgang til det høyst tilgjengelige?

- Ikke så mye, faktisk.

Hvilket er forbrukersamfunnets paradoks: At jo mer man forbruker, jo mer må til for å føle at man faktisk får noe. Og tilfredsstillelsen synker proporsjonalt med at forventningene øker, teoretisk inntil man når punktet der man er totalt oppfylt og opplever total meningsløshet: Tilværelsens uutholdelige metthet.

Men dette var selvfølgelig en lang, og sikkert irriterende moralistisk digresjon. (Trøst deg med at jeg er minst like mye av en hykler som alle andre - i praksis går jeg for det enkle, det behagelige og det bekvemme jeg også.)

Tanken bak dette nettstedet er god, den: Alt du kan leie for penger, på ett sted. Det er enkelt, det er oversiktlig, det er nyttig og det er til og med morsomt. Det er med andre ord et ektefødt barn av nettet selv, som medium multipliserer tilgjengeligheten og reduserer kostnaden ved det meste. Alt du ønsker deg, og (nesten) gratis!

Det kan man selvfølgelig ikke klage over. Ikke på noen som helst måte.

Jeg har bare av og til en sånn liten, irriterende og alldeles pre-millenial stemme et sted i bakhodet. Det er denne som akkurat nå minner meg om et ordtak, en av mine favoritter, faktisk:

"Be careful what you want, because you might get it."Klikk for å besøke rentuz.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.