Alt klart for kundeflukt fra fasttelefoni

Både private og bedrifter kan spare tusener av kroner på å bytte til bredbånd og mobil, viser en prissammenlikning.

Både private og bedrifter kan spare tusener av kroner på å bytte til bredbånd og mobil, viser en prissammenlikning.

Fasttelefoni går utrygge tider i møte i Norge. En rapport fra Norsk Telecom i våres spådde at 400.000 Telenor-kunder vil kutte ut fasttelefoni og gå over til bredbåndstelefoni i løpet av 2005.

Telenors kvartalsrapport for første halvår bekrefter at spådommen er i ferd med å gå i oppfyllelse. Den viser at trafikken i fastnettet har gått ned med 14 prosent i andre kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor. For seks år siden hadde 96 prosent av alle husstander fasttelefon. I fjor var tallet 86 prosent. I samme periode har antall mobiltelefoner per 100 innbyggere steget fra 48 til 92.

Prisen er utslagsgivende for bruk av IP-telefoni som kan spare tusenvis av kroner. IP-telefoniselskapet Telio som ble operativt i mars, har allerede kapret 20.000 nye kunder. Med bredbånd i huset er det ikke nødvendig med ISDN på fasttelefonen, siden man likevel kan bruke Internett og fasttelefonen samtidig.

Tre av ti kunder med fasttelefon vurderer å klippe linjen for godt, ifølge en undersøkelse fra NetCom. Det er flest single i 20 og 30-årene som kan tenke seg å være tilgjengelig kun på mobilen.

Nettstedet Utgifter.net har sammenlignet priser med fasttelefoni og bredbåndstelefoni. En gjennomsnittskunde ringer 86 samtaler i måneden, som totalt varer i 600 minutter. 30 prosent av disse samtalene blir gjort på dagtid, og bare 7 prosent av samtalene går til en mobiltelefon. Hvis vi går ut fra billigste alternativ på tradisjonell fasttelefoni akkurat nå, vil det utgjøre 286 kroner. Dette inkluderer ringetid og abonnementsutgifter for et analogt abonnement. Har du ISDN kommer prisen på 366 kroner.

Med samme ringemønster på IP-telefoni, vil du bare betale 123 kroner i måneden. Det betyr at du sparer over 2900 kroner i året. Dette er mer enn en halvering i forhold til et ISDN abonnement.

Utgifter.net kårer IP24 med abonnementet «Zero» som det billigste alternativet på IP-telefoni.

Tabellen under viser hva du sparer på årlig basis ved å gå over til IP-telefoni. Tallene for analog- og ISDN-abonnement er et gjennomsnitt av alle abonnementene.

Å skaffe IP-telefoni koster i tillegg etableringsavgift som ligger på mellom 500 og 800 kroner. I denne prisen er leie av adapter eller IP-telefon inkludert hos Telio. Hos IP24 kan man kjøpe et for 219 kroner, og tar 389,- hvis man ønsker en egen IP-telefon.

Et adapter gjør at man kan benytte sin vanlige analoge telefon til IP-telefoni. Actitel tar i skrivende stund 1998 kroner for å koble deg opp på IP-telefoni.

Til toppen