Alt klart for SuperSpeed USB

Overføring av filer og andre data skal kunne gjøres mye fortere med USB 3.0.

Alt klart for SuperSpeed USB

Overføring av filer og andre data skal kunne gjøres mye fortere med USB 3.0.

USB er nær sagt allestedsnærværende. Ifølge USB Implementers Forum (USB-IF) finnes det nå over 6 milliarder enheter som støtter USB.

Dagen Hi-Speed USB, som er en del av USB 2.0-standarden, har en teoretisk, maksimal overføringskapasitet på 480 megabits per sekund. Nå, åtte år etter at USB 2.0 ble spesifisert, mener medlemmene av USB-IF at dette ikke lenger er nok.

For eksempel det å laste ned hundrevis eller tusenvis av fotografier i råformat, hvert på 10 megabytes eller mer, fra et kamera, tar tid med dagens løsninger.

I går kunne USB 3.0 Promoter Group kunngjøre at USB 3.0-spesifikasjonen er fullført. Denne inkluderer varianten SuperSpeed USB, som skal kunne tilby overføringshastigheter som er opptil 10 ganger høyere enn Hi-Speed USB. Samtidig skal teknologien være mer energieffektiv.

- Dagens konsumenter bruker rike medier og store digitale filer som enkelt og raskt må kunne overføres fra PC-er til enheter og omvendt, sier Jeff Ravencraft, president og formann i USB-IF, i en pressemelding.

- SuperSpeed USB møter behovene til alle fra den teknologiorienterte sjefen til den gjennomsnittlige hjemmebrukeren, mener Ravencraft.

USB-tilkobling
USB-tilkobling

USB 3.0-spesifikasjonen er utviklet av USB 3.0 Promoter Group. Medlemmene i denne gruppen er HP, Intel, Microsoft, NEC, ST-NXP Wireless og Texas Instruments. Spesifikasjonen er nå overført til USB-IF, som skal ha det administrative ansvaret for den. Selve spesifikasjonen og avtaleverket rundt kan lastes ned fra denne siden.

Utviklingen av USB 3.0 ble i sommer preget av visse stridigheter. På et tidspunkt var det fare for at det ville komme to utgaver av USB 3.0.

Flere selskaper, med AMD og Nvidia i spissen, mente at Intel holdt tilbake en viktig del av standarden, nærmere bestemt Extensible Host Controller Interface (xHCI), som beskriver hvordan kontrolleren for grensesnittet mellom systemvaren og maskinvaren skal lages. Dette fikk AMD til å true med å lage sin egen xHCI som alternativ til Intels. Dette ville ha ført til forvirring blant kundene og satt sine begrensninger for utbredelsen og bruken av USB 3.0.

Uoverensstemmelsene ble raskt løst og i august publiserte Intel et utkast til xHCI som kunne benyttes gjennom en royalty-fri lisensavtale.

USB-IF forventer at de første diskrete kontrollerne med støtte for SuperSpeed USB vil dukke opp i andre halvdel av 2009. Deretter ventes det at konsumentprodukter vil kunne tilbys fra og med 2010.

Det er spesielt enheter for lagring av data som ventes å ta i bruk SuperSpeed USB først. Dette inkluderer flashminne-enheter, eksterne harddsiker, digitale musikkspillere og digitale kameraer.

    Les også:

Til toppen