Alt om iOS 7

Største endringen til nå, ifølge Apple.

iOS7 er en den største oppgraderingen av det mobile operativsystemet siden første iPhone kom i 2007, mener Apple. Her skimter vi litt av den nye designen.
iOS7 er en den største oppgraderingen av det mobile operativsystemet siden første iPhone kom i 2007, mener Apple. Her skimter vi litt av den nye designen. (Bilde: Kim White/Getty Images/All Over Press)

Største endringen til nå, ifølge Apple.

Et redesignet brukergrensesnitt er det mest iøynefallende med nye iOS 7, som Apple viste fram på utviklerkonferansen Worldwide Developer Conference (WWDC) i San Francisco i går kveld norsk tid.

Vekk med imitert skinn, grønn biljardfilt, metall og treverk. Apple kvitter seg med retroimitasjonen som har preget operativsystemet til iPhone og iPad siden det kom i 2007.

Foruten å pusse opp ikonene med et enklere, mer stilisert og flatere uttrykk har også fargepaletten blitt lysere. Det er tatt i bruk en ny skrifttype og gjennomsiktige menyer.

Alt i et forsøk på å modernisere grensesnittet i tråd med designfilosofien til ridderslåtte Jonathan Ive, som etter å ha ledet industridesign for maskinvare for Apple i en årrekke, fra i fjor også ble øverste ansvarlig for programvaredesign.

NY DESIGN: iOS 7 ble introdusert av programvaredirektør Craig Federighi (bildet) under åpningsforedraget på Apples årlige utviklerkonferanse mandag kveld norsk tid i San Francisco. Dette er den største overhalingen av iOS noensinne, ifølge Apple.
NY DESIGN: iOS 7 ble introdusert av programvaredirektør Craig Federighi (bildet) under åpningsforedraget på Apples årlige utviklerkonferanse mandag kveld norsk tid i San Francisco. Dette er den største overhalingen av iOS noensinne, ifølge Apple. Bilde: Kim White/Getty Images/All Over Press

En kjærkommen nyhet i iOS-universet er enkel adgang til et kontrollpanel med ofte brukte innstillinger. Du sveiper opp fra bunnen av skjermen. Flymodus, WiFi, Bluetooth, Ikke forstyrr, rotasjonslås og musikkavspillingskontrollen er blant funksjonene som dermed kan nås langt raskere enn før. Dette er noe Android har hatt lenge, men som iOS-brukere nå slipper å misunne dem.

Multitasking

iOS 7 har fått bedre multitasking til alle apper. Systemet forsøker å lære hvilke apper du bruker oftest, for slik å fordele ressursene på en måte som ikke tømmer batteriet mer enn nødvendig. Slik Apple beskriver nyheten vil innholdsstrømmen på f.eks Facebook være oppdatert når du åpner appen tidlig om morgen. «Appen skjønner hva du ønsker å gjøre før du gjør det» hevdes det.

Meldingssenteret med visning av varsler og beskjeder er blitt bedre. Den er nå tilgjengelig fra låseskjermen, og en ny synkroniseringfunksjon på tvers av iOS-enheter (for de som har flere) gjør at du slipper å plages med gjentakelser.

Lokal fildeling

AirDrop er navnet på en ny funksjon for deling av filer over WiFi. Ifølge Apple foregår filoverføringen peer-to-peer, altså uten å gå innom en server, og skal dessuten være kryptert.

Radio

En radiostrømmeapplikasjon kalt iTunes Radio er på plass. Her byr Apple på 200 stasjoner med ulike sjangre musikk, gratis med reklame, eller uten dersom du velger å abonnere på iTunes Match. Innholdet er inspirert av musikk du allerede lytter til, og blir mer personalisert jo mer du lytter. Mer eller mindre akkurat som radiostrømmetjenesten Pandora, og heller ikke direkte ulikt radiofunksjonen til Spotify.

iTunes Radio kommer for øvrig både til Apple TV, Mac-maskiner og håndholdte enheter som iPad, iPhone og iPod touch.

Stemmestyringen med «Siri» skal ha blitt bedre, blant annet med innføring av en ekstra mannsstemme (i tillegg til kvinnestemmen fra tidligere), integrasjon med Twitter og søk gjennom Microsoft Bing, men dessverre for oss nordmenn - fortsatt uten støtte for vårt språk.

Her finner du en fullstendig oversikt over de nye funksjonene.

iOS 7 lanseres til høsten, men en beta-versjon er allerede gjort tilgjengelig for registrerte utviklere.

På konferansen i går introduserte Apple også en helt ny sylinderformet Mac Pro, nye maskinvareoppgraderinger og en ny utgave av Mac OS kalt «Mavericks».

    Les også:

Til toppen