Alt vel for Telenors Thor II

Telenorsatellitten Thor II har funnet sin plass på den "norske" delen av himmelvelvingen: Én grad vest. Om satellitten kan formidle TV-signaler som planlagt er det imidlertid for tidlig å si noe om.

Telenorsatellitten Thor II har funnet sin plass på den "norske" delen av himmelvelvingen: Én grad vest. Om satellitten kan formidle TV-signaler som planlagt er det imidlertid for tidlig å si noe om.

Jubelen slippes ikke løs i Telenor International før månedsskiftet juni/juli når endelig overdragelse av Thor II fra Hughes til Telenor Satellite Services skjer. Samtidig vil Telenor også betale rundt regnet én milliard kroner for satellitteten, om alt fungerer.

Etter oppskytningen, som skjedde fra Cape Canaveral natt til 21. mai norsk tid, gikk det to dager før Nittedal jordstasjon teoretisk kunne ta inn signaler fra satellitten. Signalene er ikke de samme som TV-signalene, men de som skal sendes til satellitten slik at den holder posisjonen sin på én grad vest, 36.000 kilometer over havet.

- Nå når satellitten har kommet i bane blir det ekstra skjørtet med solcellepanel trukket ned og antennen blir satt i riktig posisjon, pekende mot jorden. Men vi vet ennå ikke om satellitten er i stand til å gjøre jobben med distribusjon av TV-signaler, sier PR og markedssjef i Telenor International, Fredrik Grindland til digi:tele.

Nå først starter de virkelige testene, som skjer i regi av både Hughes og Telenor ved blant annet Nittedal jordstasjon, og ifølge Grindland kan ennå ting skje, selv om sannsynligheten er liten.

En skal ikke langt tilbake i historien før en tysk satellitt havnet på skraphaugen etter at en eller en annen på bakken hadde glemt å fjerne en bolt, slik at solcellepanelene ikke kunne foldes ut etter at satellitten var plassert i bane.

Nå er det lite som tyder på at noe slikt vil kunne skje med Thor II. Ikke bare er solcellepanelet annerledes konstruert, Thor er også en mer moderne satellitt. Men endelig svar på om Thor II lever opp til kravspesifikasjonene får vi ikke før Hughes og Telenor har fått arbeidet med testprogrammet de neste ukene.

Til toppen