AltaVista anklages for annonsetyveri

Svenske AltaVista lanserte nylig en søketjeneste fra 25 forskjellige jobbformidlingstjenester. Nå anklager jobbformidlerne AltaVista for annonsetyveri.

Hver dag søker AltaVistas agenter gjennom en rekke jobbnettsteder som StepStone, Jobfinder, Topjobs og Platsbanken (den svenske arbeidsmarkedsetatens jobbsider på nettet) med flere, for så å presentere det systematiserte søkeresultatet på AltaVistas egne sider.

Dermed kan AltaVista skryte av å være Sveriges største markedsplass for jobbannonser - et sted der i prinsippet samtlige ledige jobber i landet kan finnes.

Det liker konkurrentene dårlig.

For AltaVista har ikke spurt jobbformidingstjenestene på forhånd om det er greit å "låne" deres annonser, skriver den svenske teknologiavisen Dagens IT.

- Vi synes det er merkelig at man tar våre annonser uten å kontakte oss først. Det er uetisk, sier Anders Carlson, talsperson for den nystartede bransjeorganisasjonen Sveriges internetrekryterares förening (SIRF), til Dagens IT.

Han kan ennå ikke si om SIRF vil iverksette tiltak mot AltaVista før organisasjonen har diskutert saken internt.

Administrerende direktør Magnus Larsson i svenske AltaVista mener selskapet ikke har gjort noe ulovlig:

- AltaVista gjorde det samme i Danmark nylig. Det hele ble prøvd juridisk i Brüssel og man kom frem til at det ikke var grunnlag for å kritisere handlemåten, sier Larsson til Dagens IT.

Det er imidlertid ikke hele sannheten.

digitoday kunne i januar fortelle at rekrutteringsselskapet StepStone, ved hjelp av ferske EU-regler, fikk medhold i at de kan holde konkurrenters søkeroboter unna kundenes annonser på selskapets sider.

En tysk rettsinstans har dessuten lagt ned forbud mot at rekrutteringsportalen OFiR.com ved hjelp av såkalte søkeroboter og linker "låner" innhold fra StepStone (STP). Danske Ofir hadde opprettet linker på sine sider til StepStone og oppnådde gjennom dette å kunne rapportere et høyere antall annonserte stillinger på egne sider.

StepStone har tidligere varslet at en prosess med krav om erstatning vil bli igangsatt i flere europeiske land hvor Ofir praktiserer denne forretningsmodellen.

Avgjørelsen om forbudet skal være tatt under henvisning til nye EU-regler om opphavsrett og beskyttelse av databaser, og saken er en av de første hvor disse reglene er anvendt for å stoppe bruk av hyperlinker på Internett.

Til toppen