BEDRIFTSTEKNOLOGI

AltaVista Discovery: Oppgradert privat søkemotor

Compaq har døpt om AltaVistas personlige søkemotor til Discovery og lagt ut en kraftig forbedret versjon på tjenestens internasjonale hjemmeside.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. aug. 1998 - 09:04

Nedlastingsfilen er på 10 MB. Hensikten med programmet er å tilby et enhetlig utgangspunkt hver gang du vil søke gjennom fjerne eller nære dokumenter.

I bruk legger Discovery seg som en vannrett verktøylinje øverst i skjermbildet. Meningen er at programmet alltid skal være lett tilgjengelig. Den manipulerer vinduene til de øvrige applikasjonene slik at de ikke skjuler Discovery-linjen. Hvis du ikke liker denne egenskapen, kan du minimere programmet. Det krever dessverre mus: Tastkombinasjonen Alt-ordmellomrom som virker på alt annet, er av en eller annen grunn satt ute av drift. Veksler du ofte mellom minimert og aktiv Discovery forvirrer du Windows, og vindushåndteringen blir inkonsekvent.

Fleksibiliteten er stor. Du kan velge å søke i hele verdensveven, på nettstedene du nylig har vært innom, i lokale dokumenter eller i din private e-post. Enkle søkestrenger kan tastes i et felt på selve Discovery-linjen. Avanserte søk krever et eget menyvalg. Søkeresultatet kommer i et nytt eller eksisterende nettleservindu, avhengig av en innstilling under den sedvanlige kategorien "options". Her bestemmer du også hvor mye du vil se av dokumentene som blir funnet. Dokumentene gjengis med bane, tittel og de første setningene. Klikker du på dokumentet, vises det enten i nettleseren eller i en annen egnet lokal applikasjon. Vises det i nettleseren, framheves hver forekomst av søkekriteriet med gul bakgrunn.

Før du installerer Discovery bør du kjøre Windows-verktøyet Scandisk (i System under Tilbehør). At jeg ikke gjorde dette, kan være en av årsakene til at jeg ikke fikk Discovery til å fungere til å begynne med. Vær også oppmerksom på at antallet "elementer" som skal indekseres har mye å si for hvor mye diskplass Discovery krever under indekseringen. Derfor bør du vurdere nøye om du trenger å bruke Discovery til å søke gjennom e-posten din, der hver "mail" teller som et element, på linje med et Word- eller PowerPoint-dokument.

Discovery krasjet første gang jeg skulle indeksere. Årsaken var manglende diskplass, enda jeg hadde langt mer enn det "read.me"-filen fortalte om. Ved andre forsøk - etter full av- og reinstallasjon - fulgte jeg nøye med, og la merke til at 65 MB med dokumenter, hovedsakelig i Word 2- og html-format, krevde 40 MB av den midlertidige indeksen. Etter å ha lagt til 25 MB med sortert e-post, var denne vokst til 104 MB. Da var tallet på indekserte elementer økt fra 800 til nærmere 5000 - inkludert en god del fra Netscapes "trash"-fil. Moralen sier seg selv: Jeg burde ha slettet "trash" og komprimert e-posten før jeg lot Discovery indeksere for første gang.

Når indekseringen er fullført, sørger Discovery for å komprimere indeksfilene. I mitt tilfelle ble de opprinnelige 104 MB redusert til 57. Hele indekseringen tok et par timer, og hadde ikke altfor stor negativ innvirkning på skrive- og streifearbeidet. For fullverdige lokale søk, må indeksen være ajour. Jeg har innstilt på indeksoppdatering hver dag klokka 12.

Kjører du under Windows NT, bør du rette deg etter anbefalingen i "read.me"-filen om å oppgradere til Service Pack 3.

Nytteverdien til Discovery er åpenbar: Du får kjapt en oversikt over tilgjengelige dokumenter med den informasjonen du søker, uavhengig av lagringsformat og -sted. Etter mitt skjønn er Discovery også raskere og hendigere enn det tilsvarende verktøyet som Microsoft har gjemt bort i Office 97.

AltaVista-ansvarlig Stein A. J. Møllerhaug i Compaq Norge anbefaler at du ikke rører innstillingen som regulerer hastigheten på indekseringen.

- Erfaringen er at den ikke har nevneverdig positiv virkning, med mindre du har mer enn 64 MB minne. Derimot kan den ha negativ innvirkning hvis du arbeider med andre programmer mens indekseringen pågår.

Har du svært mange dokumenter som skal indekseres, anbefaler Møllerhaug at du lar det skje om natta eller i helga.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Tietoevry
En voldsom økning i svindelforsøk

Jeg bruker nettleserpakken Communicator fra Netscape, og opplevde ingen integrasjonsproblemer med Discovery. Med den innebygde Microsoft-reklamen - Discovery-menyen lar deg spesifisere søk i bestemte Microsoft-formater som xls, ppt og doc - kan jeg ikke tenke meg at det skulle være problemer med Internet Explorer.

En interessant observasjon til slutt: Jeg bruker antivirusprogrammet F-Secure (fra Data Fellows - en variant av F-Prot) med den aktive overvåkeren Gatekeeper slått på. Kvelden før indekseringen hadde jeg mottatt noen pressemeldinger i Word-format som vedlegg til e-post. Disse hadde jeg lest ved hjelp av Quick View Plus. Under indekseringen slo antivirusprogrammet til og ikke bare varslet om makroviruset Niknat i disse pressemeldingene, men også desinfiserte dem. Det kaller jeg topp samarbeid mellom to gode produkter!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.