AltaVista lanserer norsk søkemotor

AltaVista ble kastet ut av SOL, men tar nå hevn med en ny norsk søkemotor. En uformell test viser dog at SOL ikke trenger å gråte.

AltaVista ble kastet ut av SOL, men tar nå hevn med en ny norsk søkemotor. En uformell test viser dog at SOL ikke trenger å gråte.

AltaVista Europe var en av de første internasjonale søkemotorene og var lenge den mest brukte i Norge, for Scandinavia Onlines lenge enerådende norske søkemotor, Kvasir, var drevet av AltaVista. Men i januar kastet SOL AltaVista ut, for selskapet planla en egen norsk tjeneste. SOL valgte en løsning fra norske Fast Search & Transfer, men så har det drøyet lenge og vel med den norske tjenesten til AltaVista. AltaVista Sverige har vært i drift i lang tid, og nå har Stockholms-kontoret åpnet en norsk side. Dermed kan norske Internett-brukere velge mellom tre søkemotorer som arbeider med å dekke Norge: Kvasir, Google (under Start.no) og nå Altavista.

På AltaVista.no finner du en søkemotor som gir store muligheter for tilpasning. En spennende mulighet er å legge inn en spesiell lenke på dine bokmerker. Når du senere markerer et eller flere ord på en nettside, kan du klikke på AltaVista-lenken, så hopper du til deres søkeside og får opp søkeresultater for det markerte ordet - alt med et klikk. Dessverre fungerer ikke teknikken for nye Netscape 6.0.

Du kan også - som på AltaVistas internasjonale side - søke etter filer, bilder og musikk.

Men foreløpig imponerer ikke selve grunntjenesten så enormt. digitoday.no gjennomførte en uformell test med tre søkeord som dekker forskjellige typer søk. I denne uformelle testen mot Kvasir og Google er det AltaVista som finner færreste lenker på to av tre søkordene.

digitoday.no søkte på Lofoten, Fridtjof Nansen og Itanium (Intels kommende 64-bits prosessor) og fikk følgende antall treff:

Kvasir Altavista Google (sok.start.no/)
Lofoten 7253 treff 5030 treff 9580 treff
Fridtjof Nansen 1263 treff 1403 treff 882 treff
Itanium 134 treff 33 treff 58 treff

Særlig Itanium-treffene er svake, bare på digitoday.no burde søkemotorene funnet 41 lenker som inneholder ordet Itanium. De svake testresultatene for Altavista.no kan skyldes at tjenesten ikke er fullt utviklet. AltaVista avholder pressekonferanse senere i dag.
Til toppen