Alternativ arbeidsflate for tålmodige sjeler

digi.no har testet den første offentlige betautgaven av den web-baserte arbeidsflaten Desktop.com. Verken Microsoft eller andre behøver å bekymre seg foreløpig - til det er systemet for tregt og enkelt utstyrt.

digi.no har testet den første offentlige betautgaven av den web-baserte arbeidsflaten Desktop.com. Verken Microsoft eller andre behøver å bekymre seg foreløpig - til det er systemet for tregt og enkelt utstyrt.

Internett-basert programvare er i utgangspunktet en glimrende idé. Brukerne slipper å måtte passe på å laste ned oppgraderinger til programvaren, det kreves langt mindre harddiskplass enn vanlig og distribusjonsmåten er billig for produsenten, noe som selvsagt også kundene kan få glede av gjennom lavere priser.

Desktop.com, som digi.no skrev om mandag denne uken, er et eksempel på slik en programvaretjeneste. Men etter å ha testet produktet, virker det som det fortsatt er langt igjen til at dette vil kunne bli et reelt alternativ til dagens mest utbredte operativsystemer.


Les mer om:


Foreløpig må en ha Microsoft sin Internet Explorer for å kunne bruke Desktop.com, men det loves at systemet vil komme med støtte for Netscapes nettleser om kort tid.

Destop.coms arbeidsflate (vist i Internet Explorer)

Hele systemet, inkludert applikasjonene er programmert i JavaScript. Dette er ikke det raskeste programmeringsspråket å eksekvere, men er så og si plattformuavhengig. Derfor vil Desktop.com sikkert kunne benyttes av andre plattformer enn vanlige PC-er og arbeidsstasjoner. I stedet vil enklere enheter som for eksempel TV-baserte Internett-bokser kunne utnytte systemet. Også filer brukerne selv produserer, vil lagres på Desktop.com sine servere. Her kan de enten deles med andre brukere eller holdes skjult og lukket for andre.

Likevel, for å kunne ha noen som helst glede av Desktop.com slik det opptrer i dag, må du som bruker ha en rimelig kraftig maskin og ikke minst en svært raskt Internett-tilkobling helt fram til Desktop.com sine servere. digi.nos interne 256 Kbps linje var i hvert fall ikke tilstrekkelig. Men det skyldes antakelig mest at en Internett-bruker - uansett hvor rask tilknytning vedkommende har til sin Internett-leverandør - uansett må dele ledig linjekapasitet med mange andre brukere.

Bare for å gi et eksempel på hastigheten - eller mangelen på sådan - det vesle programmet Webpad, en variant av Microsofts Notepad - bare enklere - tok ved et tilfeldig forsøk syv sekunder å laste. På den samme maskinen bruker Windows to sekunder å åpne Notepad. Likevel, etter hvert som de forskjellige programkomponentene tas i bruk, vil de mellomlagres i datamaskinens minne og dermed lastes raskere.

Slik venting - som alle med for lite minne i maskinen kjenner til så altfor godt - er noe av det mest irriterende som finnes. Og når et så mikroskopisk program som Webpad bruker så lang tid på å åpne på en normalt kraftig maskin med solid Internett-aksess - da frykter vi hvor mye tid som kreves når Desktop.com blir utstyrt med skikkelig programvare - for eksempel tekstbehandlere med tilsvarende funksjonalitet som Word eller WordPerfect.

Nå følger det ikke særlig avansert programvare med standardinstallasjonen av Desktop.com - det mest omfattende programmet er kanskje nyhetsleseren - et program som viser fram nyhetsmeldinger fra diverse nyhetstjenester på Internett.

Til tross for dette, det må sies til Desktop.com sitt forsvar at det fortsatt er snakk om en betautgave og at både funksjonalitet og ytelse helt sikkert vil forbedres innen produktet anses som ferdig. Når dette vil skje, vites ikke.

Til toppen