ANALYSER

Alternativ nettleser stormer fram

Den alternative nettleseren Firefox har mangedoblet brukerandelen, viser tall fra OneStat.com.

22. nov. 2004 - 13:39

Siden i sommer har svært mange tatt i bruk den nye nettleseren Firefox fra åpen kildekodeprosjektet Mozilla. Det bekrefter tall fra det nederlandske nettovervåkningsselskapet OneStat.com som regelmessig måler hvilke nettlesere som brukes på Internett.

Mange vil mene dette er gode nyheter, for det øker presset på nettside-eiere om ikke bare å tilpasse seg Microsofts Internett-teknikker. Mange utviklere har tatt i bruk funksjoner som bare finnes i Internet Explorer eller tilpasset sitt design til denne nettleseren.

    Les også:

Tabellen nedenfor viser brukerandelene målt i oktober i år, sammenliknet med målingene fra januar.

Tallene viser at Microsofts andel har falt fra 93,7 prosent til 88,8 prosent, mens Mozillas andel har økt fra 1,8 prosent til 7,35 prosent, altså mer enn en firedobling.

Mozillas opprinnelige nettleser har økt fra 1,8 prosent til 2,77 prosent. Det er Mozillas nye nettleser, lettbeinte og fleksible Firefox, som står for det aller meste av økningen. Firefox var helt ukjent i januar, men har i dag 4,58 prosent av brukerne. Det er flere enn tre ganger så mange som norske Opera Software, trass i at også Opera noterer seg for en pen relativ økning, fra 0,8 prosent til 1,29 prosent.

Apples Safari økte brukerandelen fra 0,48 prosent i januar til 0,91 prosent i oktober.

OneStats tall baseres på målinger hos 50.000 nettsteder fordelt på over 100 land.

Her kan du lese testen av Firefox hos DinSide Data, en søsterpublikasjon av digi.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.