FORBRUKERTEKNOLOGI

Alternativ norsk 3G-nett klar for test

Nettet som skal gi mobilt bredbånd også utenfor byene kommer ett skritt nærmere lansering.

17. aug. 2005 - 07:51

Nordisk Mobiltelefoni er selskapet som bygger ut et alternativt 3G mobilnett. Mens Telenor og Netcom har fokusert på å bygge ut de mest tettbygde områdene, vil Nordisk Mobiltelefon satse på dekning i skog og mark, i bygder og grisgrendte strøk.

Telenor åpnet sitt nett i november 2004, og Netcom hadde en delvis åpning kun for bærbare PC-er med innstikkskort i mars. Full åpning for skal skje i september.

Nå melder Nordisk Mobiltelefon at de snart er klare til å slippe til de første pilottesterne i sitt nett.

– Vi begynner i september, sier Magnus Johansson, sjef for forretningsutvikling i selskapet.

Talsmann for selskapet Jan Freese forteller at det nå er oppført 50 basestasjoner i Norge.

Den første tjenesten som skal testes er datatrafikk, så skal tale komme etter.

Nordisk Mobiltelefon har overtatt frekvensene som ble brukt av første generasjons mobilnett, NMT 450, i Norge og Sverige. De har for tiden også inne en klage på at de ikke fikk lisensen i Finland.

Selskapet bruker amerikansk CDMA2000-teknologi. Denne teknologien skal gi langt bedre rekkevidde enn den WCDMA-teknologien Telenor og Netcom benytter.

Ettersom selskapets teknologi er helt ny i Norge møter selskapet en del svært tøffe utfordringer. De må bygge opp full dekning i Norge, for at brukerne deres ikke skal oppleve at de må ha to mobiltelefoner for å få full dekning. Foreløpig kan telefonene deres nemlig ikke benytte GSM-nett der de ikke har dekning. Dette betyr at de heller ikke kan benyttes i utlandet, med noen få unntak.

Telenor og Netcom kan derimot tilby sine kunder dekning med GSM, GPRS eller EDGE, der de ikke har 3G-dekning.

Videre er det et spørsmål hvor stort markedet for mobilt bredbånd er ute i grisgrendte strøk. Selskapets første telefon er en røff modell beregnet på folk som ferdes mye ute i skogen, oppgir selskapet. Da spørs det om folk som ferdes mye ute ser på mobilt bredbånd i felten som viktig nok til å bestemme valg av mobilteknologi.

Det er ikke helt klart når kommersielt salg kan komme i gang, men selskapets egendesignede telefon skal være klar en gang mellom slutten av første kvartal og sommeren neste år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra