Altinn dropper fødsels­nummer

- Det legges opp til et helt annet sikkerhetsregime i Altinn 2 enn nå, sier rådsleder Erik Fossum.

Altinn feiret i går sine første fem år. Neste versjon skal bli sikrere, lover lederen for Altinns styringsråd.
Altinn feiret i går sine første fem år. Neste versjon skal bli sikrere, lover lederen for Altinns styringsråd.

- Det legges opp til et helt annet sikkerhetsregime i Altinn 2 enn nå, sier rådsleder Erik Fossum.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys, et koppel byråkrater, etatsledere og løsningsleverandører feiret i går ettermiddag femårsdagen for bedriftsportalen Altinn.

Også en rekke representanter for de større brukergruppene som løsningen er laget for, deltok på markeringen.

Alle som én lovpriste de bursdagsbarnet, men nær samtlige fortalte også om store forventninger til videreutviklingen.

    Les også:

En undersøkelse blant 2000 bedriftsledere som er gjennomført tidligere i år viser at 71 prosent av brukerne er fornøyd med Altinn, mens kun seks prosent er misfornøyd. Resten vet ikke. Samtidig mener 73 prosent at løsningen er enkel å bruke.

- Vi har kommet langt på fem år og det er ingen tvil om at Altinn har innført en stille e-revolusjon i Norge. Derfor har vi også store ambisjoner for videreutviklingen de neste årene, sa fornyingsministeren i sin gratulasjonstale.

- Altinn har lykkes godt med å tilby gode og brukervennlige løsninger. Det er ikke alle IKT-prosjekt i det offentlige som ha vært like vellykkede, men det snakker vi ikke om i dag, sa Heidi Grande Røys.

Det er ingen tvil om at Altinn har innført en stille e-revolusjon i Norge. Nå ligger den store utfordringen i å få flere etater med i løsningen, mente statsråden. Alle offentlige etater må se verdien av å delta i samarbeidsprosjektet og nytte seg av infrastrukturen som er til rådighet. Man skal ha en helt spesiell begrunnelse for å velge noe annet enn Altinn.

Og visjonen er klar, ifølge Erik Fossum, sjef for Brønnøysundregistrene og leder for Altinns styringsråd.

- Vi har store ambisjoner for videreutviklingen de neste årene, sa fornyingsminister Heidi Grande Røys.
- Vi har store ambisjoner for videreutviklingen de neste årene, sa fornyingsminister Heidi Grande Røys. Bilde: Marius Jørgenrud

- Altinn skal være nøkkelen til en forvaltning i verdensklasse.

Allerede deltar 22 ulike etater i samarbeidet, og løsningen brukes av 2,3 millioner privatpersoner. I snitt har nærmere 19.000 skjema blitt sendt inn via Altinn hver eneste dag siden oppstarten for fem år siden, totalt 34 millioner skjema. Det må sies å være en suksess, men i takt med suksessen har også kravene økt.

- Altinn er i stor grad basert på syv-åtte år gammel teknologi. Det ble derfor gjort en samfunnsøkonomisk vurdering på å oppgradere løsningen. Vurderingene viste at det var svært lønnsomt og dermed riktig å gjennomføre.

- Innen et tiårsperspektiv snakker vi om milliarder innspart, sa Fossum.

Tidligere i år kom Datatilsynet med kritikk mot sikkerheten i løsningen. Blant en rekke punkter pekte de på svak sikkerhet ved bruk av fødselsnummer som bruker-ID.

Nå skal det bli andre boller, og den nye løsningen vil ifølge Fossum ha flere alternativer til ID i neste versjon.

- Det legges opp til et helt annet sikkerhetsregime i Altinn 2 enn vi har nå. Det skal også bli mulig å få bruke en selvvalgt ID, sier Fossum til digi.no.

I mellomtiden valfarter våre naboland til Norge for å lære av oss. Og Norge reiser til fjerne strøk for å vise frem hvor langt vi har kommet i forhold til mange andre.

- Altinn er kanskje den enkelttjenesten som vi har mest grunn til å være stolt av. Veldig mange land missunner oss denne. Svenskene er for eksempel veldig interessert i å se på hva vi har gjort og denne uken kommer en delegasjon fra Danmark på besøk. vi har også vært så fjerne steder som Singapore.

- Jeg vil påstå at Altinn er i verdenstoppen som elektronisk løsning, men vi skal bli enda bedre, lover Fossum.

Sikkerheten i neste versjon av Altinn blir bedre, lover rådsleder og sjef for Brønnøysundregistrene, Erik Fossum.
Sikkerheten i neste versjon av Altinn blir bedre, lover rådsleder og sjef for Brønnøysundregistrene, Erik Fossum. Bilde: Marius Jørgenrud

    Les også:

Til toppen