BEDRIFTSTEKNOLOGI

Altinn har trøbbel igjen

Brukere kastes ut av systemet.

Dette serverskapet huser Altinn, regjeringens milliardsatsing. Bildet er fra et tidligere besøk digi.no gjorde i datasenteret til driftsleverandør Basefarm.
Dette serverskapet huser Altinn, regjeringens milliardsatsing. Bildet er fra et tidligere besøk digi.no gjorde i datasenteret til driftsleverandør Basefarm. Bilde: Marius Jørgenrud
16. jan. 2013 - 09:37

Fristen for å innrapportere arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk for lønnsmottakere løp ut tirsdag. For sen levering vil likevel ikke bli møtt med sanksjoner.

Det skyldes at Altinn igjen har driftsproblemer, ifølge en kunngjøring fra Brønnøysund.

Kastes ut

Portalen har ikke fungert tilfredsstillende den siste tiden, noe Norske Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) irriterer seg over.

- Mandag og tirsdag opplevde vi treghet i Altinn. Regnskapsførere opplever både treghet og at de blir kastet ut av systemet, sier advokat i NARF Per Ole Hegdahl til Finansavisen.

Foreningens fortvilte medlemmer beklager seg over tidsbruken som går med til å logge seg inn flere ganger. Ifølge Hegdahl er tregheten i selve portalen «uakseptabel».

Vedlikehold

Altinn meldte selv mandag om «problemer med innlogging» og senere «ustabilitet» på grunn av vedlikehold. Tirsdag meldte de om «periodevis treghet» og at de «jobbet med å løse problemet».

Også i forrige uke ble det meldt om ustabilitet i forbindelse med vedlikehold, men da het det seg at problemet ble løst på kvelden.

Slik gikk det altså ikke. Utover henvisningen til ikke nærmere angitt vedlikehold fremgår det ikke hva ustabiliteten skyldes.

digi.no har onsdag morgen ikke fått kontakt med pressekontakt og redaktør for Altinn, Jørgen Ferkingstad.

Altinn vet foreløpig ikke hva som skjedde.

8 prosent

Driftsleverandør Basefarm har tidligere påpekt overfor digi.no at Altinn-serverne på en normaldag sjelden går over 8 prosent av sin tilmålte kapasitet. Løsningen hevdes å være mer enn godt nok skalert for å takle pågangen.

Milliondryss til økt stabilitet

Det skulle ikke stå på penger for å sikre driften av statens viktige innrapporteringsportal.

Altinn er i årets statsbudsjett forsynt med 258,5 millioner kroner. Økningen på 90 millioner kroner sammenlignet med 2012 var øremerket tiltak som skulle sørge for bedre stabilitet og robusthet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.