JUSS OG SAMFUNN

Altinn-krasj gir skattesmell

De med flest innloggingsforsøk må ta regningen. Skatteoppgjøret blir trolig forsinket.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. apr. 2011 - 08:18

Den omfattende Altinn-krasjen i forrige uke blir kostbar for Staten. Utskifting av programvaren og hundrevis av overtidstimer for mengder av medarbeidere er resultatet så langt, uten at noen har kunnet påpeke hva som egentlig gikk galt, eller om tjenesten nå vil tåle det massive trykket som kommer når fristen for innlevering nærmer seg. Mye tyder på at feilen ligger i spesifikasjonen som Altinn er basert på. Denne spesifikasjonen er utarbeidet av Finansdepartement.

På grunnlag av dette nekter leverandørene av Altinn å ta regningen for alt arbeidet og utbedringene som så langt har vært nødvendige for å gjøre tjenesten tilgjengelig igjen.

Til digi.no forteller statssekretær i Finansdepartementet, Marielle Nedrebakken (SV), at regjeringen innser at dette er en utgift staten kan komme til å måtte dekke. Men hun vil så langt ikke bekrefte at det er en feil i spesifikasjonen som har ført til de massive problemene.

– Dersom det er en svikt i departementets spesifikasjon som førte til Altinn-problemene, så må staten, det vil si folket, ta regningen for dette, forteller Nedrebakken.

Etter det digi.no kjenner til, har regjeringen allerede utarbeidet en plan for hvordan utgiftene skal finansieres. De vil ikke tas fra det ordinære statsbudsjettet, men i stedet fra de som faktisk bidro aktivt til at Altinn sluttet å virke.

Den store belastningen kom jo fra de brukerne som ikke ville gi seg, men som stadig forsøkte å logge seg inn. – Selv om Altinn var utilgjengelig for de fleste, så har vi greid å logge nesten alle innloggingsforsøkene. Den store belastningen kom jo fra de brukerne som ikke ville gi seg, men som stadig forsøkte å logge seg inn. Det er disse som vil måtte ta størsteparten av regningen, forteller en kilde ved statsministerens kontor til digi.no. Vedkommende ønsker ikke å bli navngitt.

For at ramaskriket ikke skal bli altfor stort, vil samtlige som skal betale restskatt i skatteoppgjøret for 2010, slippe å måtte betale noe for Altinn-krasjen.

De som derimot må betale, er alle som får igjen penger i skatteoppgjøret, men bare dersom de forsøkte å logge seg på Altinn mer enn to ganger i løpet av de første 48 timene etter at selvangivelsen for 2010 ble gjort tilgjengelig på nettet.

Hvor mye som vil bli trukket av beløpet den enkelte har til gode, er det for tidlig å svare på. Først må Altinn friskmeldes og utgiftene beregnes. Men kilden ved statsministerens kontor sier at det uansett ikke vil bli mer enn 50 prosent av beløpet de har til gode.

De som vil måtte betale mest, er dem med flest innloggingforsøk. Det er tusenvis som forsøkte å komme inn på Altinn flere titalls ganger de første døgnene, og disse må belage seg på å få et solid trekk i årets utbetaling. Det vil beregnes ut fra en formel som tar hensyn til både antallet innloggingsforsøk, tiden som gikk mellom disse, og beløpet vedkommende har til gode.

Det er så langt ikke klart hvor mange som vil måtte betale, men det dreier seg trolig om flere hundre tusen mennesker.

Forsinket utbetaling

Fordi det fortsatt vil ta tid før Altinn kan friskmeldes, vil årets utbetaling fra Skatteetaten kunne bli betydelig forsinket. Det kan bety at ingen vil få pengene de har til gode før etter sommeren. I verste fall kan det også hende at Altinn på nytt krasjer når fristen for innleveringen av selvangivelsen nærmer seg. Dette kan føre til ytterligere forsinkelser av det endelige skatteoppgjøret.

Nedrebakken ønsker ikke å svare på hvilken betydning en eventuell ny krasj vil få for skattebetalerne.

– Det får vi komme tilbake til dersom det skulle skje, sier hun, men antyder at dersom dette vil skjer, må man se på om hele Altinn-systemet er hensiktsmessig laget.

Det er lite sannsynlig at en total utskifting av Altinn-løsningen vil kunne skje allerede i år. Dermed vil utgiftene til et bytte ikke belastes brukerne direkte, men i stedet belastes kommende statsbudsjett.

Oppdatering: Dette var årets aprilspøk hos digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.