JUSS OG SAMFUNN

Altinn stabil i skatteinnspurten

Mottok 153 000 selvangivelser siste dag.

2. mai 2011 - 07:56

Altinn, den statlige portalen som håndterer innlevering av selvangivelser og andre offentlige skjemaer, krasjet som vi husker 22. mars, lanseringsdagen for årets selvangivelse på nett. En forklaring på hva som skjedde, ble først gitt av Brønnøysundregistrene 27. april, tre dager før fristen for å levere selvangivelse for 2010. Driftsleverandør Basefarm har ikke kommentert krasjet. Accenture, som har utviklet løsningen, har innrømmet medansvar, uten å gå i detaljer.

    Les også:

Per 27. april var en halv million selvangivelser levert gjennom Altinn. Direktør Erik Fossum var ikke villig til å garantere at portalen ville fungere under innspurten fram til fristen midnatt lørdag 30. april, og oppfordret følgelig til ikke å vente til siste liten. Personlig næringsdrivende som leverer på nett har frist til 31. mai.

Søndag morgen konstaterte skattedirektør Svein Kristensen at leveringen gikk greit, og at det ikke var spor av problemene som oppstod i starten.

Fossum er tydelig lettet:

– Altinn har fungert så godt som problemfritt de siste dagene før innleveringsfristen, noe som tyder på at løsningen igjen er i ferd med å oppnå den gode ytelsen og stabiliteten folk har vært vant til at Altinn skal ha, sier han i en uttalelse søndag ettermiddag.

Han legger til:

– Brønnøysundregistrene som forvalter av Altinn-løsningen, Skatteetaten som tjenesteeier for selvangivelsen og våre leverandører var svært lite fornøyd med problemene som oppsto i mars. Alle partene i samarbeidet vil fortsette arbeidet med å gjøre løsningen og tjenestene bedre.

Lørdag ble det levert 153 000 selvangivelser gjennom Altinn, 7 000 flere enn siste innleveringsdag i fjor. Totalt ble det i år levert 900 000 selvangivelser på nett, mot 869 000 i 2010.

Siden åpningen i desember 2003 har Altinn formidlet 63 millioner enkeltskjemaer til de 34 offentlige etater og kommuner som deltar i samarbeidet. Flere etater vil slutte seg til Altinn i årene som kommer, og det ventes nye tjenester.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.