Alvorlig med mulig helsetrussel fra 3G mobil

Operatørene og Statens strålevern tar rapporten om mulig helsetrussel fra 3G mobilmaster alvorlig.

I går meldte digi.no om en rapport fra det nederlandske instituttet for anvendt forskning TNO – et foretak med 5500 ansatte – som viser at folk som ikke plages av simulert stråling fra GSM-master, klager over blant annet hodepine og kvalme når de utsettes for simulerte felt fra 3G-master. En ringerunde til mobiloperatørene og til Statens strålevern avslørte at ingen hadde satt seg inn i rapporten.

    Les også:

– Vi har lest omtalen av rapporten og vil sette oss inn i den, sier assisterende informasjonssjef Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil til digi.no. – Vi er nødt til å ta alt som kan antyde en mulig helsefare på alvor.

TNO-rapporten er den første der man har fått utslag av strålingen fra mastene. De fleste undersøkelsene har tatt for seg strålingen fra mobiltelefonene. GSM- og 3G-basestasjonene bader alle forbipasserende i elektromagnetisk felt.

– I prinsippet skulle det ikke være noe forskjell på stråling fra 3G mobil eller UMTS, og GSM, sier Johnsen. – Utstrålt effekt fra 3G-basestasjonene er minimal, omtrent som å feste en lommelyktspære på toppen av masten.

Både Johnsen i Telenor og informasjonssjef Guri Wormdahl i NetCom sier at operatørselskapene forholder seg til anbefalingene fra Statens strålevern. Der var mobilstrålekompetansen preget av reisevirksomhet og høstferie, men en konsulent ringte tilbake for å bekrefte at TNO-rapporten vil bli studert nøye.

Nettstedet til Strålevernet har mye bakgrunnsinformasjon om stråling og mobiltelefoner, men ingenting om mulig helsefare fra basestasjonene.

;