Alvorlig med mulig helsetrussel fra 3G mobil

Operatørene og Statens strålevern tar rapporten om mulig helsetrussel fra 3G mobilmaster alvorlig.

Operatørene og Statens strålevern tar rapporten om mulig helsetrussel fra 3G mobilmaster alvorlig.

I går meldte digi.no om en rapport fra det nederlandske instituttet for anvendt forskning TNO – et foretak med 5500 ansatte – som viser at folk som ikke plages av simulert stråling fra GSM-master, klager over blant annet hodepine og kvalme når de utsettes for simulerte felt fra 3G-master. En ringerunde til mobiloperatørene og til Statens strålevern avslørte at ingen hadde satt seg inn i rapporten.

    Les også:

– Vi har lest omtalen av rapporten og vil sette oss inn i den, sier assisterende informasjonssjef Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil til digi.no. – Vi er nødt til å ta alt som kan antyde en mulig helsefare på alvor.

TNO-rapporten er den første der man har fått utslag av strålingen fra mastene. De fleste undersøkelsene har tatt for seg strålingen fra mobiltelefonene. GSM- og 3G-basestasjonene bader alle forbipasserende i elektromagnetisk felt.

– I prinsippet skulle det ikke være noe forskjell på stråling fra 3G mobil eller UMTS, og GSM, sier Johnsen. – Utstrålt effekt fra 3G-basestasjonene er minimal, omtrent som å feste en lommelyktspære på toppen av masten.

Både Johnsen i Telenor og informasjonssjef Guri Wormdahl i NetCom sier at operatørselskapene forholder seg til anbefalingene fra Statens strålevern. Der var mobilstrålekompetansen preget av reisevirksomhet og høstferie, men en konsulent ringte tilbake for å bekrefte at TNO-rapporten vil bli studert nøye.

Nettstedet til Strålevernet har mye bakgrunnsinformasjon om stråling og mobiltelefoner, men ingenting om mulig helsefare fra basestasjonene.

Til toppen