JUSS OG SAMFUNN

Alvorlig strid mellom HP og Oracle

HP saksøker sin sparkede sjef. Larry Ellison raser.

8. sep. 2010 - 10:01

Hewlett-Packard sparket i forrige måned toppsjef Mark Hurd. Bakgrunnen er at han skal ha jukset med bilag for å skjule middager og reiser han spanderte på den tidligere mykpornostjernen Jode Fisher.

Oracle-gründer Larry Ellison, som pleier et nært personlig forhold med Hurd, var raskt ute og slaktet HP-styrets avgjørelse.

Denne uken ansatte han like godt mannen selv, som Oracles nye nestkommanderende. Slikt blir det bråk av.

Nå forsøker Hewlett-Packard å blokkere ansettelsen. Selskapet leverte i går et søksmål mot sin sparkede toppsjef. I tillegg krever de en uspesifisert erstatningssum.

- Det blir umulig for Hurd å ikke benytte og avsløre HPs bedriftshemmeligheter og konfidensiell informasjon i sin nye stilling hos Oracle, heter det i søksmålet.

En talsperson i HP sier at Hurd har skrevet under en konfidensialitetsavtale som skal beskytte selskapets interesser.

Saken kan få alvorlige konsekvenser for forholdet mellom Oracle og Hewlett-Packard.

- Hevngjerrig

De to selskapene har vært nære partnere i en årrekke. Samtidig har de i økende grad også blitt rivaler – særlig etter at Oracle kjøpte opp Sun og dermed også ble leverandør av maskinvare.

- Med dette hevngjerrige søksmålet mot Oracle og Mark Hurd handler HP fullstendig uten hensyn til vårt samarbeid, våre felles kunder, samt deres egne aksjonærer og ansatte, tordner Larry Ellison i en uttalelse.

Videre sier han at søksmålet «gjør det praktisk talt umulig for de to selskapene å fortsette sitt samarbeid».

- Historisk har HP og Oracle vært blant de som har samarbeidet tettest i Silicon Valley. Hvert år selger HP servere for millioner av dollar som leveres med Oracle-databaser, sier Ellison.

Rettspraksis i California gjør det vanskelig for selskaper å stoppe tidligere ansatte fra å ta jobb i konkurrerende virksomhet.

En advokatpartner med erfaring fra lignende saker sier til Wall Street Journal at det blir tøft for HP å vinne frem i saken.

Advokaten mener imidlertid at det er sannsynlig at saken ender i forlik, der HP mottar en kompensasjon fra Oracle.

Analytikere har kalt Oracles ansettelse av Hurd for et kupp. Den forhenværende HP-sjefen har lenge vært ansett som en av IT-bransjens mest vellykkede ledere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.