Alvorlig tilbakeslag for Googles Nexus One

Går glipp av 90 millioner potensielle brukere i USA.

Google har ikke lykkes med sin egen Android-basert mobil, Nexus One. Android-plattformen er derimot en suksess.
Google har ikke lykkes med sin egen Android-basert mobil, Nexus One. Android-plattformen er derimot en suksess. (Bilde: Per Ervland)

Går glipp av 90 millioner potensielle brukere i USA.

Google har opplevd to alvorlige tilbakeslag i markedsføringen av sin egen Android-telefon Nexus One, i henholdsvis USA og Storbritannia.

I Storbritannia har Google måttet gå med på å gi mobiloperatøren Vodafone eksklusive rettigheter til å selge Nexus One. Googles opprinnelige plan var å supplere den Vodafone-låste varianten med en abonnementsfri versjon som skulle selges gjennom en egen nettbutikk. Da Nexus One ble presentert i januar i år, lovte Google at de ville unngå å tvinge Nexus One-kjøpere i et lang til å binde seg til én bestemt mobiloperatør.

Googles offisielle Nexus One-blogg bekrefter videre at de 90 millioner kundene til mobiloperatøren Verizon – som øyensynlig ikke har noe høyere mål i livet enn å skaffe seg en Google-mobil – ikke vil få tilgang til en Nexus One. Skal de oppleve Googles mobiltelefonplattform Android, må de i stedet ty til HTC-mobilen «Droid Incredible».

Verizon Wireless er eid i fellesskap av Verizon Communications og Vodafone. Det betyr at de to tilbakeslagene for Nexus One må sees i sammenheng: Google har stått opp mot den samme operatørkoalisjonen, og tapt.

Wall Street Journal sier Google har nektet å forklare hvorfor samtalene med Verizon tydeligvis har brutt sammen. De siterer en anonym kilde dit hen at det er Google selv som valgte å avstå fra å framstille en versjon av Nexus One til bruk i CDMA-nettet til Verizon Wireless.

Årsaken skal framfor alt være at Nexus One har solgt dårlig. Google har avstått fra å legge fram salgsstatistikk, men har forsvart satsingen ved å vise til langsiktige strategi. Google har sagt seg «tilfreds» med etterspørselen hittil. Ifølge Cnet anslår analytikere et samlet globalt salg på i underkant av 500 000 enheter.

I USA selges Nexus One uten abonnement for 529 dollar. Den eneste amerikanske operatøren som markedsfører telefonen med bindingstid er T-Mobile. Med en bindingstid på to år koster selve mobilen 179 dollar.

Konklusjonen ser foreløpig ut til å være at mens Googles mobilplattform Android utvilsomt er svært framgangsrikt, med flere populære modeller fra leverandører som HTC og Motorola, er Googles egen Android-variant Nexus One ikke spesielt vellykket.

    Les også:

Til toppen