– Alvorlig trussel mot internett

IT-gigantene samles om skarp advarsel mot nye kjøreregler.

– Alvorlig trussel mot internett
ADVARER: Opera Software, Microsoft, Amazon, eBay, Facebook, Google, Yahoo, Twitter, Netflix, LinkedIn, Dropbox, Level 3 og Mozilla er bare noen av over 100 IT-aktører som nå retter en skarp advarsel til det amerikanske teletilsynet. Bildet er fra en pågående demonstrasjon utenfor kontorene til FCC. Bilde: @WaveOfAction/Creative Commons

Google, Facebook, Amazon og en rekke andre store nettselskaper har gått sammen om en skarp advarsel mot å la bredbåndsleverandører få muligheten til å selge «forkjørsrett» på internett.

Selskapene ønsker en nøytral behandling av tjenestetilbydere på internett. Det er planlagte nye regler fra det amerikanske teletilsynet FCC som er årsaken til utspillet.

Internett står overfor en «alvorlig trussel» heter det i et brev (pdf) selskapene onsdag sendte til FCC. De nye reglene vil åpne for at telefon- og kabelselskaper kan diskriminere tjenestetilbydere på internett «både teknisk og finansielt», mener selskapene.

De nye reglene har vakt særlig stor bekymring blant mindre selskaper som kan komme i en svært vanskelig konkurransesituasjon hvis store selskaper får lov til å betale for forkjørsrett på internett.

Debatten om nettnøytralitet har blusset opp i kjølvannet av en avtale mellom bredbåndsleverandøren Comcast og Netflix i februar, der Netflix gikk med på å betale Comcast en sum for å sikre at Comcast-kunder skulle få rask og sikker tilgang til filmer på Netflix.

(©NTB)

Les mer om: