JUSS OG SAMFUNN

«Alvorlige feil» da EU bøtela Intel

Intel retter harde beskyldninger mot EU-kommisjonen i sin anke mot boten på 1,06 milliarder euro.

15. sep. 2009 - 18:26

Intel har i dag levert sine formelle innvendinger mot EU-kommisjonens vedtak 13. mai i år, der selskapet ble dømt til å betale en bot på 1,06 milliarder euro for brudd mot EUs konkurranselover. EU fant det bevist at Intel har brukt ulike ulovlige tiltak for å presse pc-leverandører til å avstå fra å levere maskiner med AMD-prosessor, og at ulovlige midler ble brukt for å hindre butikker fra å selge AMD-drevne pc-er.

Intels anke er publisert i Official Journal of the European Union (pdf). Intel ber om at hele eller deler av EU-kommisjonens vedtak 13. mai annulleres, alternativt at boten annulleres eller reduseres kraftig, og at EU-kommisjonen beordres til å betale Intels saksomkostninger.

Det hevdes i anken at EU-kommisjonen ikke har bevist at Intels rabatter hadde «opphørende virkning» på konkurransen med AMD.

Det samme gjelder leveransene som beviselig var betinget av at partneren ikke handlet med AMD. Intel sier at EU-kommisjonen verken har analysert hvorvidt Intels rabatter ble implementert på EU-lands territorium, eller om de hadde en direkte påvirkning på forholdene innenfor EU.

Intel påstår videre at EU-kommisjonens bevisanalyse er generelt under pari, blant annet fordi den ikke tar for seg alternative forklaringer på AMDs problemer i markedet, og fordi den ikke etablerer en direkte årsaksvirkning mellom Intels handlinger og AMDs vanskeligheter.

Det tredje hovedargumentet til Intel er at EU-kommisjonen ikke har bevist at deres handlinger var ledd i en langsiktig strategi for å utelukke AMD fra konkurransen.

Intel påstår videre at EU-kommisjonen har gjort seg skyldig i saksbehandlingsfeil. For eksempel nektet den å arrangere en høring etter selv å ha presentert helt nye påstander i et utvidet anklageskriv («Supplementary Statement of Objections and Letter of Facts»). Andre eksempler på saksbehandlingsfeil er manglende innhenting av dokumenter i Intels favør, og manglende sikring av vitneutsagn i Intels favør.

Argumentene mot boten er at den er uproporsjonert sett i forhold til at det ikke er påvist at Intel har skadet forbrukerne eller AMDs konkurranseevne, at den er gitt trass i at Intel ikke bevisst eller ved uaktsomhet har brutt EUs regelverk, og at EU-kommisjonen har brutt sine egne retningslinjer for bøtelegging av selskaper ved å ta hensyn til irrelevante forhold.

Anken skal behandles i EU-domstolen European Court of First Instance. Det er ikke gitt noen dato for når dette skal skje.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.