JUSS OG SAMFUNN

Amazon.com med forklaringsbehov

– WikiLeaks ikke kastet ut på grunn av politikerpress.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. des. 2010 - 10:59

WikiLeaks ble tidligere denne uken i praksis kastet ut av nettskyen til Amazon.com. Dette har vagt litt oppsikt, spesielt fordi det samtidig kom meldinger om at utkastelsen skyldtes press fra enkelte amerikanske senatorer.

Dette har tydelig gitt Amazon.com et behov for å forklare hvorfor WikiLeaks ikke lenger fikk bruke Amazon Web Services (AWS). I en melding skriver selskapet det ikke stemmer at WikiLeaks måtte forlate AWS på grunn av press fra de amerikanske myndighetene. Men Amazon benekter ikke at slikt press skal ha funnet sted.

Selskapet skriver også at årsaken heller ikke er de massive tjenestenektangrepene som WikiLeaks har blitt utsatt for. Selskapet bekrefter at slik angrep har funnet sted, men at det også har kunnet forsvare seg på en vellykket måte mot disse angrepene.

Det som Amazon.com derimot oppgir som årsak, er krenkelse av opphavsrett. I tjenestebetingelsene til AWS står det at kundene må garantere at de kontrollere alle rettighetene til innholdet de offentliggjør via AWS.

– Det er klart at WikiLeaks ikke eier eller på annen måte kontrollerer alle rettighetene til dette graderte innholdet, skriver Amazon.

Selskapet skriver videre at selskapets andre AWS-kunder lagrer alle typer data på AWS, og at noen av disse dataene er kontroversielle, uten at det er noe problem.

Men selskapet tar også stilling til konsekvensene av publiseringen.

– Det er ikke sannsynlig at den ekstraordinære mengden av graderte dokumenter som WikiLeaks publiserer, kan ha blitt nøye redigert på en slik måte at det sikrer at de ikke utsetter uskyldige mennesker for fare. Menneskerettsorganisasjoner har faktisk skrevet til WikiLeaks og bedt dem om å være varsomme og ikke utgi navn eller identiteten til forsvarere av menneskerettigheter, da disse kan bli forfulgt av sine myndigheter, skriver Amazon.

Dersom dette ikke sikres, er også dette et brudd på AWS-betingelsene, ifølge selskapet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.